Duurzaam

DIY wattenschijfjes: Duurzaamheid in Schoonheid.

Weg met wegwerp wattenschijfjes.

Wattenschijfjes zijn lekker klein en handig maar die hele berg afval groeit er wel flink door. Gelukkig heb ik een mooi filmpje voor je gevonden waarin goed wordt uitgelegd hoe je een duurzaam alternatief kan maken. Deze kleine schijfjes zijn ook leuk om cadeau te geven. Zoek je ook iets om ze milieuvriendelijk in te bewaren, klik dan even hier.
Make-up kan onze schoonheid benadrukken en ons zelfvertrouwen een boost geven, maar het verwijderen van die make-up kan soms een gedoe zijn. Veel mensen gebruiken hier wegwerpwattenschijfjes voor. Deze kleine, handige schijfjes lijken misschien onschadelijk, maar als we stilstaan bij hoeveel we er jaarlijks gebruiken en hoe schadelijk ze zijn voor het milieu, wordt het duidelijk dat een duurzamer alternatief nodig is.

In Nederland alleen al worden naar schatting miljoenen wattenschijfjes per jaar weggegooid. Deze schijfjes belanden uiteindelijk in stortplaatsen en kunnen jaren, zo niet eeuwen, nodig hebben om af te breken. Hun kleine formaat maakt ze vaak onopgemerkt in de grotere afvalstroom, maar hun impact is niet te negeren.

Duurzame oplossing: Herbruikbare wattenschijfjes

Gelukkig zijn er duurzame alternatieven beschikbaar die ons kunnen helpen onze impact op het milieu te verminderen. Het gebruik van herbruikbare wattenschijfjes is een geweldige manier om onze dagelijkse schoonheidsroutine milieuvriendelijker te maken. Deze herbruikbare schijfjes zijn meestal gemaakt van zachte materialen zoals bamboe of biologisch katoen, waardoor ze net zo effectief zijn als de wegwerpwattenschijfjes.

Haakproject: Zelf je herbruikbare wattenschijfjes maken.

Als je handig bent met haaknaald en garen, is het maken van je herbruikbare wattenschijfjes een creatieve en leuke manier om bij te dragen aan duurzaamheid. Het patroon en de instructies voor het haken van deze schijfjes zijn te vinden Wol en Wijn, waar je stap voor stap kunt leren hoe je jouw milieuvriendelijke schijfjes kunt maken.

Het belang van juist onderhoud.

Om ervoor te zorgen dat jouw herbruikbare wattenschijfjes schoon en hygiënisch blijven, is het essentieel om ze goed te onderhouden. Voor het eerste gebruik dienen de schijfjes op 60 graden gewassen te worden. De schijfjes zullen waarschijnlijk iets kunnen krimpen, maar dat heeft geen invloed op hun functionaliteit.

Plaats de gebruikte schijfjes in een waszakje voordat je ze in de wasmachine doet. Dit voorkomt dat ze verloren gaan of vast komen te zitten in de wasmachine. Een waszakje beschermt ook de delicate vezels van de schijfjes, zodat ze langer meegaan.

De kracht van minder make-up.

Terwijl we ons richten op duurzame alternatieven voor wattenschijfjes, is het ook belangrijk om na te denken over ons make-upgebruik als geheel. Een simpele manier om afval te verminderen en chemicaliën te vermijden, is door minder make-up te dragen. Een natuurlijke uitstraling kan niet alleen ons uiterlijk verbeteren, maar ook onze ecologische voetafdruk verkleinen.

Berg makeup afval. Maak lekker zelf jouw wegwerp wattenschijfjes.

Conclusie:

Wegwerpwattenschijfjes mogen dan wel handig lijken, maar hun schadelijke impact op het milieu is niet te negeren. Door over te schakelen op herbruikbare wattenschijfjes kunnen we onze schoonheidsroutine milieuvriendelijker maken. Het haakproject biedt een geweldige gelegenheid om deze schijfjes zelf te maken en zo bij te dragen aan duurzaamheid. Vergeet niet om ze goed te onderhouden door ze op 60 graden te wassen en in een waszakje te doen. Laten we ook stilstaan bij de kracht van minder make-upgebruik, om zo onze impact op het milieu verder te verminderen. Met deze kleine aanpassingen kunnen we samen een positieve verandering teweegbrengen voor onze planeet.

Nog even een tip:


Als je erg vette make up gebruikt kan je beter een ander alternatief zoeken dan deze leuke schijfjes. Je wilt natuurlijk niet dat ze in de wasmachine jouw mooie kleding verprutsen. Probeer het even op een veilige manier zoals een nachtje in een emmertje water laten weken. Vang bijvoorbeeld het koude water voor op als je wacht tot de douche warm is. Scheelt jou meteen weer wat water.

Foto’s bij dit artikel: Karolina Grabowska@Pexels en Hana Brannigan@Pexels.

Je wilt dit vast ook lezen..