brandnetel
brandnetel

De brandnetel, hoe goed ken jij deze bekende plant? In deze nieuwe serie neem ik je mee naar buiten, de natuur in, om te kijken naar een kruid, plant of bijzondere boom.
Bijna iedereen is wel eens in aanraking gekomen met de brandnetel. Vaak geeft deze plant een stekelige eerste indruk. Bij mij in ieder geval wel. Met blote benen iets te dicht langs een bosje brandnetels lopen kan mijn wandeling flink verpesten. Gelukkig kan je diezelfde netel gebruiken om wat aan die gemene rode prikjeuk bulten te doen maar beter is natuurlijk om niet vol in zo een bos stekeltjes te stappen.

Rare jongens.

De brandnetel werd ooit door Romeinse soldaten gebruikt om warm te blijven. Ze wreven hun armen en benen ermee in om de bloedcirculatie op gang te houden. Hadden Asterix en Obelix toch gelijk; Rare jongens die Romeinen!

Brandnetel is een vlinderplant.

De meeste mensen willen de brandnetel liever niet in de tuin hebben. Dat is eigenlijk best jammer want deze plant kan veel goeds voor je doen. Het is ook een populaire plant voor vlinders. Ze leggen er hun eieren op en de rupsen eten het blad. De grootste liefhebber van de brandnetel is de dagpauwoog.

Meer brandnetel weetjes.

Gedroogd verliest de brandnetel snel de brand kracht.
De vezels worden nog steeds gebruikt om neteldoek van te maken.
Last van brandnetelbultjes? Dep de plekken met een schone doek met azijn of gebruik een menthol zalf.
Meestal trekt de jeuk na een uur langzaam weg.

Culinair.

De oogsttijd is vooral in het vroege voorjaar. Pluk de jonge blaadjes als een lekkere voorjaarsgroente. Je gebruikt ze om thee van te zetten, soep van te maken of als spinazie. Oude bladeren mogen nooit ongekookt gebruikt worden. Ze zijn giftig en kunnen de nieren beschadigen.

Brandnetel in de huisapotheek.

Brandnetel is een gezonde en versterkende groente. Het zit vol vitamine C en ijzer. Het wordt daarom veel gebruikt om aan te sterken na de winter. Het werkt goed bij bloedarmoede (door de grote hoeveelheid ijzer). Het stopt bloedingen en helpt bij zware menstruatieklachten. Misschien klinkt het raar maar brandnetel helpt ook goed bij huidproblemen.

Waarschuwing.

Veel goede kruiden hebben giftige “dubbelgangers”. Ze lijken soms behoorlijk op elkaar. Ben je niet 100% zeker van jouw gevonden kruid, pluk het dan niet. De kruiden die ik in deze rubriek ga bespreken zijn makkelijk in de natuurwinkel te vinden of te koop bij Bol. Gebruik je mijn link dan verdien ik een kleine provisie.

Nog even dit.

Raadpleeg bij klachten altijd eerst een arts. Elk kruid heeft andere contra indicaties. Deze staan niet allemaal vermeld. Gebruik is op eigen risico.
Neem in ieder geval geen kruiden als je zwanger bent en geef geen kruiden aan kinderen jonger dan 12. Wil je kruiden gebruiken, neem deze hooguit 10 dagen. Neem daarna 5 dagen rust van dat kruid.

Je wilt dit vast ook lezen..