Gezondheid

Matcha, gezond groen.

matcha thee
Matcha thee, het gezonde groen

“Mam! Dit moet je echt proberen!” met een grote grijns overhandigt mijn dochter een pakje. Er zitten wat vreemd uitziende dingen in. Een dun bamboe stokje met een kromming, een soort scheerkwast, ook van bamboe, een blikje en een kom. In het blikje blijkt thee te zitten. Matcha thee.
Ik ben een theeleut maar thee uit een kom, zonder handvat of iets anders om mijn handen te beschermen, trekt me niet erg aan. Meestal drink ik mijn thee gloeiend heet en dan is een handvat veel fijner. Dat weet mijn dochter ook en ze stelt me gerust dat je deze thee niet zo heet drinkt.

Um … vissenvoer?

Al snuffelend aan het goedje beginnen mijn hersenen op volle toeren te draaien. Deze geur heeft iets bekends. Het ruikt alleen niet naar iets dat ik snel met thee zal asocieren. De geur heeft een lichte ondertoon van chocolade wat zeker prettig is en een zware boventoon dat mij direct aan gedroogd vissenvoer doet denken. Ik hoop niemand hiermee te beledigen, dit was echt het eerste dat in mijn hoofd op kwam.

Thee scheren.

Iets dat naar vissenvoer ruikt, met of zonder chocolade, trekt niet direct. Mijn dochter ziet mijn verbaasde blik en staat inmiddels met tranen in haar ogen te lachen. Ze drinkt het zelf vaak en het smaakt écht veel lekkerder dan ik denk.
Ik vertrouw haar want 1 ze is mijn dochter, 2 ze haalt nooit practical jokes uit en 3 nou ja, ze is dus mijn dochter.
Waterkoker gevuld met vers water. Nieuwe theekop afgewassen en gevuld. Daarna wachten tot het water flink afgekoeld is. “Gelukkig” was de vorige waterkoker net gesneuveld en had ik een nieuwe gekocht waar heel handig, een thermometer op zit.
Het stokje blijkt een lepel te zijn. De scheerkwast is om mee te roeren.

Hoe je matcha maakt.

Water koken en af laten koelen tot 60 tot 80 graden. Voor 1 kopje heb je 1 a 2 gram matchapoeder nodig. De thee hoeft niet te trekken. Ongeveer 15 seconden opkloppen is voldoende.

We hebben alles fout gedaan!

Onze theeceremonie lijkt totaal niet op de echte, eeuwenoude ceremonie die bij het thee zetten hoort. Een beetje lacherig klungel ik met het stokje en de kwast. Natuurlijk gooi ik een deel van de poeder ernaast en roer ik te hard. Weet ik veel hoe je thee moet scheren. Daarna ruik ik weer aan de thee wat vast niet hoort. Gelukkig is de zoete ondertoon een stuk sterker en lijkt het geheel veel minder op de gekleurde vlokjes die ik ooit mijn tropische vissen voerde.

Ik ben fan!

Na het sceptische ruiken en extreem voorzichtig proeven blijkt de smaak heerlijk te zijn. De thee is, zonder suiker toe te voegen, heerlijk zoet en romig. Het eerste kopje om te proberen bevalt goed. De vele kopjes die de dagen erna volgden nog meer. Ik ben fan!

Voordelen van matcha.

Matcha thee heeft een oude en rijke geschiedenis. De Japanse Samurai dronken deze thee voor ze ten strijde trokken. De thee geeft een krachtige energieboost die uren aan kan houden. Het is dan ook geen thee om ‘s avonds van te drinken. Ook de zen monikken drinken deze thee al duizenden jaren. Voor hen was het juist om te ontspannen en tijdens de meditatie alert te kunnen blijven.
De samurai en monikken hadden het vast niet nodig, deze thee verhoogt het metabolisme. Hierdoor val je sneller af zonder dat er veel voor hoeft te worden gedaan of gelaten. Alle beetjes helpen, zal ik maar zeggen.
Dat groene thee vol zit met antioxidanten weten we inmiddels al. De matcha thee is koploper hierin en heeft wel 137x meer antioxidanten dan de andere groene thee varianten. Tot slot nog een mooie rij met gezonde voordelen. Deze thee zorgt voor een betere stemming, geheugen en meer concentratie. Het is een krachtig detoxmiddel en versterkt het immuunsysteem. Oh en … het smaakt gelukkig niet naar gedroogd vissenvoer.

Ga voor kwaliteit.

Sinds matcha in Nederland populair is, zijn er veel verschillende aanbieders van deze edele (zo wordt deze thee echt genoemd!) thee. Er wordt veel op matcha lijkende drank verkocht wat er mooi uitziet, maar niet de smaaksensatie van de echte thee geeft. De thee die in mijn shop staan zijn ook allemaal met liefde door mij getest.

Je wilt dit vast ook lezen..