Gezondheid

Overweldigd zijn: Een Gids voor Rust en Veerkracht

In de hectische wereld van vandaag is het niet ongewoon om je overweldigd te voelen door de eisen van het dagelijks leven. Of het nu gaat om werk, relaties, gezondheid of andere verplichtingen, er wordt behoorlijk veel van ons geëist. Niet in de laatste plaats door ons zelf.
Hierdoor kan je makkelijk overweldigd raken en dit kan een zware last op je schouders leggen.
In deze blog zullen we verkennen waarom overweldiging optreedt, hoe het aanvoelt en, nog belangrijker, hoe je kunt herstellen en jezelf kunt wapenen tegen toekomstige stress.

Waarom worden mensen overweldigd?

Overweldiging kan voortkomen uit verschillende bronnen, en het begrijpen van deze oorzaken is de eerste stap naar het beheersen ervan. Dus, ga rustig bij jezelf te rade, dan kan het herstellen daarna beginnen.
Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

  1. Overbelasting van verplichtingen: Een overvolle agenda met werk, sociale verplichtingen en persoonlijke verantwoordelijkheden kan leiden tot een gevoel van overweldiging.
  2. Onrealistische verwachtingen: Het stellen van onhaalbare doelen voor jezelf kan leiden tot teleurstelling en stress, waardoor je je overweldigd voelt.
  3. Financiële druk: Geldzorgen kunnen een aanzienlijke bron van stress zijn en gevoelens van overweldiging veroorzaken.
  4. Onverwachte gebeurtenissen: Onvoorziene omstandigheden, zoals gezondheidsproblemen, verlies of plotselinge veranderingen, kunnen een grote impact hebben.

Hoe voelt overweldiging aan?

Overweldiging manifesteert zich op verschillende manieren en varieert van persoon tot persoon. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  1. Fysiek: Hoofdpijn, vermoeidheid, spierspanning en een verstoord slaappatroon kunnen fysieke manifestaties zijn van overweldiging.
  2. Emotioneel: Gevoelens van angst, prikkelbaarheid, verdriet en machteloosheid kunnen emotionele reacties zijn op overweldiging.
  3. Cognitief: Moeite met concentratie, besluiteloosheid en een overvolle geest zijn veelvoorkomende cognitieve symptomen.

Stressreacties op overweldiging:

Wanneer je overweldigd bent, kunnen stressreacties optreden, zoals:

  1. Vluchtgedrag: Het vermijden van verantwoordelijkheden en situaties die overweldigend lijken. Denk bijvoorbeeld aan het niet openen van rekeningen als het financieel niet goed gaat.
  2. Vechtgedrag: Het reageren met frustratie, woede of meteen in de verdediging gaan tijdens een gesprek.
  3. Bevriezen: Het gevoel hebben vast te zitten en niet weten hoe te handelen.

Wat kun je doen om rust terug te krijgen?

  1. Ademhalingsoefeningen: Neem bewust de tijd om diep adem te halen. Dit kan helpen bij het verminderen van fysieke en emotionele spanning. Houdt dit zeker 10 minuten vol zodat je echt de tijd krijgt om tot rust te komen.
  2. Prioriteiten stellen: Identificeer de belangrijkste taken en concentreer je daarop om een gevoel van controle terug te krijgen. To do lijstjes kunnen je hierbij helpen. Vraag ook advies aan anderen als je het moeilijk vindt te bepalen wat echt belangrijk is en wat eerst gedaan moet worden. Als je zwaar overspannen bent is het vrijwel onmogelijk te bepalen wat belangrijk is en wat slechts bijzaak is.
  3. Zelfzorg: Het lijkt misschien raar om je terug te trekken terwijl de agenda uitpuilt van verplichtingen. Maar tijd nemen voor ontspanning is nu juist wat je nodig hebt. Zoek de hobby’s en activiteiten die je energie geven.

Hoe je kunt wapenen tegen overweldiging:

  1. Leer ‘nee’ te zeggen: Stel realistische grenzen en durf verzoeken af te wijzen als ze te belastend zijn.
  2. Plan pauzes: Neem regelmatig korte pauzes om je gedachten te ordenen en op te laden. Tijdens die pauzes laat je alle schermen uit en lees je ook even geen boek of tijdschrift.
  3. Communiceer: Praat met vrienden, familie of een professional over je gevoelens en zoek ondersteuning.

Conclusie:

Overweldiging is een natuurlijke reactie op de complexiteit van het leven, maar het is belangrijk om effectieve copingmechanismen te ontwikkelen. Door bewust te zijn van de oorzaken, symptomen en reacties op overweldiging, kun je stappen ondernemen om je rust te herstellen en jezelf te wapenen tegen toekomstige stress. Onthoud dat zelfzorg en veerkracht de sleutels zijn tot het beheersen van overweldiging in het leven. En zorg ervoor dat je om hulp vraagt voordat het allemaal te veel dreigt te worden. De huisarts kan je hier goed mee helpen.

Foto: Dorota Kudyba from Pixabay

Je wilt dit vast ook lezen..