Gezondheid

Vakantiestress – Waarom je soms ziek wordt van vakantie.

De meeste mensen zien reikhalzend uit naar de vakantie maar er zijn ook flink wat mensen die letterlijk ziek worden van vakantiestress.

Vakantie! Wat ga je doen? Uitrusten, ontspannen en opladen of lekker actief zijn, alles mag want het is vakantie. Toch zijn er veel mensen die helemaal niet blij worden van het vooruitzicht om vakantie te hebben. En sommige mensen worden juist ziek tijdens hun welverdiende vrije dagen.
Hoe komt dat en wat kan je hiertegen doen. Want vakantiestress is echt en kan vervelende gevolgen hebben.

Waarom vakantie ziekten kan uitlokken

1. Immuunsysteem in de war

Wanneer je normaal gesproken een hectisch leven leidt, past je immuunsysteem zich aan deze constante staat van alertheid aan. Plotselinge ontspanning tijdens vakantie kan een soort “alarmontruiming” veroorzaken, waarbij je immuunsysteem tijdelijk verzwakt raakt en je vatbaarder wordt voor ziekten.

2. Verandering van omgeving

Een abrupte verandering van omgeving, klimaat en eetgewoonten kan je lichaam uit balans brengen. Je immuunsysteem moet zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden, wat tijdelijke kwetsbaarheid kan veroorzaken. Dan hebben we het dus niet over smerige hotelkamers of half rauw eten, dit gebeurt ook als alles prima op orde is.

3. Vrijkomen van opgebouwde stress

Wanneer je eindelijk de kans hebt om te ontspannen, kunnen opgekropte stress en vermoeidheid zich manifesteren in de vorm van fysieke symptomen. Vakantiestress is als een dam die breekt wanneer de druk te groot wordt.

4. Einde relatie

Juist tijdens vakanties springen veel relaties. Het constant bij elkaar in de buurt zijn kan voor veel spanning zorgen. Kleine ergernissen worden een stuk groter als je er samen de hele dag mee geconfronteerd wordt.

Hoe je jezelf kunt beschermen tegen vakantiestress

1. Behoud een vast patroon

Houd vast aan jouw dagelijks ritme, zelfs tijdens je vakantie. Regelmatige slaaptijden, maaltijden en activiteiten helpen je lichaam en geest in balans te blijven, waardoor de schok van ontspanning minder groot is.

2. Geleidelijke ontspanning voorafgaand aan vakantie

In plaats van plotseling over te schakelen naar volledige ontspanning, plan wat rustige dagen voorafgaand aan je vakantie. Hierdoor kan je lichaam zich langzaam aanpassen en wordt de kans op ziekten verminderd.

3. Bewuste voeding en hydratatie

Let op je dieet, vooral als je naar een nieuwe locatie reist. Eet gezond voedsel en zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Dit helpt je lichaam om de veranderingen en de vakantiestress gemakkelijker te verwerken.

Waarom vrij zijn of op vakantie gaan stress kan veroorzaken

1. Hoge verwachtingen

De verwachtingen rondom vakantie kunnen enorm zijn. Het hotel dat er op de foto prachtig uitziet ligt in een drukke of nare buurt. De bedden en douche zijn smerig of dat ene geweldige terrasje zit vol schimmige personen. Als de realiteit niet overeenkomt met deze hoge verwachtingen, kan teleurstelling en stress ontstaan.

2. Angst voor het missen van werk

Sommige mensen ervaren vakantiestress omdat ze zich zorgen maken over wat er op het werk gebeurt terwijl ze weg zijn. Het loslaten van professionele verplichtingen kan een uitdaging zijn.

3. Overvolle agenda’s

Het verlangen om zoveel mogelijk uit de vakantie te halen, kan leiden tot overvolle agenda’s. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je vakantie nog vermoeiender is dan je normale routine.

In het streven naar ontspanning is het van essentieel belang om realistische verwachtingen te hebben, voor jezelf te zorgen en een gebalanceerd leven te leiden, zowel tijdens als na de vakantie. Onthoud dat een gezonde levensstijl en regelmaat niet ophouden wanneer je vakantie begint; ze vormen juist de basis voor een echte, verkwikkende ontspanning.

Afbeelding van Mircea Iancu via Pixabay

Je wilt dit vast ook lezen..