DIY lippenbalm

Hoeveel lippenbalm smeer jij per dag op? Heb je het bij droge lippen één keer per dag nodig, of smeer je elk uur wel wat.
Sinds ik weet dat de meeste lippenbalms gemaakt worden met aardolie heb ik nooit meer een kant en klaar stickje gekocht.
Ik vond het al zo gek. Je smeert wat op omdat de lippen zo droog zijn. Dat is even lekker, maar daarna smeer je al snel weer. En nog een keer. Want aardolie droogt uit! Voor de verkopers van deze balms is dat super handig, je blijft smeren en kopen, voor jezelf is dat een stuk minder prettig. Het is niet alleen duur, je smeert ook een ontzettend smerig goedje op jezelf. Zeg nou zelf, dat wil je toch niet?

De lekkerste lippenbalm maak je zelf.

Lippenbalm is heel eenvoudig zelf te maken en omdat het allemaal eetbare* ingrediënten zijn weet je dat je goed zit. Je hebt slechts 3 of 4 ingrediënten nodig en natuurlijk wat spulletjes voor het maken en opbergen. Je kan jouw balm helemaal naar jouw smaak maken en zelfs kleuren.
Maak na afloop de pan goed schoon met een stuk keukenpapier, je wilt geen restjes bijenwas in de gootsteen krijgen. Geloof me, dat heb ik namelijk een keer per ongeluk voor je getest. Heeft aardig wat tijd en werk gekost om de gootsteen daarna te ontstoppen.

Veilige ingrediënten gebruiken.

DIY lippenbalm

Let goed op welke etherische olie je gebruikt als je jouw balm een smaakje wilt geven. Er zijn flink wat merken die beweren een etherische olie te verkopen, maar in werkelijkheid een parfum olie geven. Deze olietjes zijn leuk voor in een verstuiver, maar deze zijn niet eetbaar!
Etherische olie is ontzettend krachtig en alles wat kan genezen, kan ook flink ziek maken. Test eerst voorzichtig of je ertegen kan en kies ook alleen een veilige olie uit die eetbaar is. Je kunt citroen, sinaasappel en pepermunt meestal veilig gebruiken mits je er niet allergisch voor bent of medicijnen gebruikt die niet met jouw olie samen gaan.
Om de keus makkelijker voor je te maken geef ik je straks een link waar je veilige en goede olie kan kopen.

Aan de slag!

Nodig voor het maken:

2 pannen.
Water.
Lepel.
Iets om jouw balm in te doen. Deze moeten goed afsluitbaar zijn (Bijvoorbeeld kleine glazen jam potjes.)
Theedoek.
Keukenpapier.

Ingrediënten:

4 eetlepels eetbare olie uit de supermarkt (bijvoorbeeld zonnebloemolie).
2 eetlepels bijenwaskorrels.
Paar druppels etherische olie naar smaak.
Eventueel een beetje van jouw favoriete lipstick als je jouw balm wilt kleuren.

Smelt de bijenwas met de olie au bain-marie. (Grote pan vullen met een flinke bodem water. Water aan de kook brengen, vuur laag zetten, kleinere pan erin zetten. Het bijenwas en olie mengsel doe je in de kleine pan, dus die waar geen water in zit.)
Er mag geen water bij de bijenwas komen, anders mislukt de lippenbalm.
Geef de was en olie rustig de tijd. Het vuur mag niet hoog staan.

Meng af en toe met een lepel.

Als alle was gesmolten is mag de pan uit het water worden gehaald.
Wil je jouw balm kleuren, dan kan je nu een klein beetje van jouw favoriete lipstick toevoegen en laten smelten.
Voeg een paar druppels etherische olie toe. Let op dat deze voor inwendig gebruik geschikt zijn.
Giet het mengsel over in de schone potjes.
Goed laten afkoelen.

Klaar!

Je kunt de extra lippenbalm bewaren in de koelkast.

Oeps! Mijn lippenbalm is te dik/dun.

Dan heb je iets te veel of te weinig olie gebruikt. Te dunne balm in de koelkast hard laten worden. Te dik wordt beter smeerbaar als je het warm maakt.

Koop hier jouw bijenwas (staat bij de specials).


* eetbare moet je in dit geval niet helemaal letterlijk nemen. Bijenwas is veilig te gebruiken en rauwe honingraat is inderdaad eetbaar, maar het is niet erg lekker.

Je wilt dit vast ook lezen..