Inspiratie

Test: Hoeveel gebruik je?

Pssst hoeveel gebruik je? Echt, je gebruikt veel meer dan je denkt!
Mocht je van deze vraag schrikken, ik heb het over water.
In onze samenleving lijkt water in overvloed aanwezig te zijn. Met slechts een simpele draai aan de kraan stroomt het water onbeperkt naar buiten, klaar voor gebruik. Maar schijn bedriegt. Achter deze ogenschijnlijke overvloed schuilt een verborgen realiteit: de watervoetafdruk. Dit gaat heel wat verder dan alleen het water dat we rechtstreeks uit de kraan gebruiken. Het omvat ook de immense hoeveelheid water die wordt verbruikt bij de productie en het transport van alledaagse producten zoals kleding en vlees. Laten we eens kijken naar hoeveel we nu echt gebruiken.

Zo een kabbelent stroompje blijft alleen goed als we niet te veel water gebruiken. Hoeveel gebruik jij?

Hoeveel gebruik je direct?

Onze directe watervoetafdruk, dat wil zeggen het water dat we thuis gebruiken, is relatief gemakkelijk te meten. Elke Nederlander verbruikt dagelijks ongeveer 120 liter water via huishoudelijke activiteiten zoals douchen, koken en schoonmaken. Als je dit cijfer al alarmerend vindt, Dan schrik je straks vast nog veel harder.

De verborgen watervoetafdruk is het echte pijnpunt. Neem bijvoorbeeld kleding. Voor de productie van één katoenen T-shirt is ongeveer 2.700 liter water nodig, voornamelijk voor de irrigatie van katoenplantages. Dit betekent dat elke keer dat we een nieuw kledingstuk kopen, we indirect duizenden liters water verbruiken zonder het zelfs maar te beseffen.

Het watergebruik in de vleesindustrie is nog verontrustender. Het productieproces van vlees is enorm waterintensief. Voor een enkel biefstuk is maar liefst 15.000 liter water nodig. Dit omvat niet alleen het water dat wordt gebruikt om dieren te voeden, maar ook voor hun hygiëne en de schoonmaak van slachthuizen. Het hoge waterverbruik van vlees maakt het een van de grootste boosdoeners achter de watervoetafdruk van een gemiddelde Nederlander.

Dit kan je doen om jouw watervoetafdruk te verminderen.

Maar hoe kunnen we onze watervoetafdruk verminderen? Het begint allemaal met bewustwording. Om te beginnen is het handig te weten wat je echt gebruikt. Hiervoor kan je een leuke test doen waar je meteen jouw antwoord ziet. Hoe confronterend het misschien ook is, vul het zo eerlijk mogelijk in anders klopt er niets van jouw eindresultaat.
Als consumenten moeten we kritisch nadenken over onze consumptiegewoonten. Het kopen van duurzame en waterbesparende kleding kan een aanzienlijk verschil maken. Daarnaast kunnen we ervoor kiezen om minder vlees te eten en meer plantaardige alternatieven te omarmen, waardoor we indirect het waterverbruik verminderen.

Ook bedrijven hebben een cruciale rol te spelen in het verminderen van de watervoetafdruk. Het implementeren van waterbesparende technologieën in productieprocessen en het bevorderen van duurzame methoden kan aanzienlijke positieve gevolgen hebben voor onze watervoetafdruk op mondiaal niveau.

Ontdek hoeveel je werkelijk gebruikt.

Kortom, de watervoetafdruk is een belangrijk aspect van ons dagelijks leven dat niet mag worden genegeerd. Het gaat verder dan de liters water die we uit de kraan laten stromen. Het omvat de verborgen waterkosten van alledaagse producten die we consumeren. Door bewuste keuzes te maken als individuen en collectief te streven naar duurzamere praktijken, kunnen we allemaal bijdragen aan het behoud van dit kostbare en beperkte natuurlijke hulpbron. Laten we ons waterverbruik evalueren en samenwerken voor een meer waterbewuste en duurzame toekomst. Heb je de test nog niet gedaan? Doe ‘m dan hier.

Foto’s: Michael Block@Pexels en Albin Berlin@Pexels

Je wilt dit vast ook lezen..