Massage gun

Een paar weken geleden wees een klant me op een apparaat waar ik nog nooit van gehoord had. Haar fysiotherapeut gebruikte een massage gun. Hiermee kon ze moeiteloos pijnlijke spieren aanpakken zonder zichzelf te belasten. Nou zie ik mezelf niet op die manier een massage geven. Ik denk dat de meeste klanten zich dan af gaan vragen of ik zelf ondertussen lekker een boek aan het lezen ben of zo. Alleen blijkt dit masseer pistool ook makkelijk voor jezelf te gebruiken te zijn.
Tijd om op onderzoek te gaan!
Wat doet het apparaat, waar is het allemaal goed voor, wat kunnen ze en wat kosten die dingen?

Waar is het goed voor?

Bij een pistool denk ik zelf niet meteen aan een handig hulpmiddel tegen pijn. Aan een lijmpistool brand ik regelmatig mijn vingers. Bij een spijkerpistool en andere schietende dingen kom ik liever helemaal niet in de buurt.
Gelukkig valt het bij dit pistool reuze mee, mits je je aan de voorschriften houdt. Een massagepistool is geschikt voor volwassenen. Sporters kunnen dit pistool voor het sporten gebruiken als warming up als ze één bepaalde spiergroep willen gaan trainen. Dankzij het massage pistool worden de spieren warm en soepel wat de training vergemakkelijkt. Het maakt de kans op blessures kleiner.
Na het sporten stimuleert de gun de doorbloeding. Spieren herstellen sneller, doordat er meer zuurstof naar de ze wordt gebracht. Ook worden afvalstoffen sneller afgevoerd.

De massage gun voor thuis gebruik.


Niet-sporters kunnen dit apparaat gebruiken bij pijnklachten. Ze zijn handig om thuis te gebruiken als aanvulling op jouw massages of fysio behandelingen. Of bij stijve spieren als je bijvoorbeeld een keer te lang achter de computer hebt gezeten.

Wat kan de massage gun?


De massage gun beheerst verschillende technieken.
Trillen of vibratie massage. Dit is voor de bovenste laag van de spieren en het bindweefsel. Deze techniek is vrij mild en vooral prima te gebruiken bij wat grotere oppervlakten zoals de bovenbenen en rug. Deze massage is ontspannend.
Klopmassage. Ken je die filmpjes waarin een Zweedse massage wordt gegeven? Daarin zie je hoe de masseur snel over rug en schouders klopt.
Deze energieke massage wordt bij de gun gebruikt om vastzittende spieren een fikse oppepper te geven. De massage is intensief en kan pijnlijk zijn, maar het helpt wel! De bloedcirculatie wordt verbeterd en de stramheid in de spieren verminderd.
Tot slot de drukpunt massage. Deze vorm is het meest intensief en wordt gebruikt om pijnklachten te verminderen. Bij drukpunt massage drukt de masseur doelgericht op de pijnlijke plek. Meestal wordt gevraagd om diep in en daarna goed uit te ademen. Ben je bij een masseur en zegt deze je op de uitademing te focussen, wees dan alvast gewaarschuwd.
Naast deze drie technieken hebben de guns vaak verschillende snelheden en intensiteit.

Wat kosten ze?

Inmiddels zijn er aardig wat guns op de markt. Dat kan kiezen soms bemoeilijken.
Het ligt er nogal aan wat je ermee wilt gaan doen. Als je af en toe pijnklachten hebt dan is een Naxo massage gun een prima oplossing.
De Miliano is een goede middenklasser en is voor het hele lichaam te gebruiken dankzij de vele opzetstukken. Dit apparaat geeft ondanks de krachtige werking vrijwel geen geluidshinder. De materialen zijn sterk en de ingebouwde batterij heeft een lange levensduur.
Nog net onder de 100 euro heb ik deze topper van Sanbo gevonden. Met 30 verschillende standen worden zelfs de hardnekkigste pijnpunten goed aangepakt.

Nooit meer naar de masseur?

Eigenlijk doet de gun hetzelfde als een ervaren masseur, maar het is wel op 1 spiergroep gericht. Wil je zelf alle spiergroepen meepakken dan ben je een flinke tijd bezig.
Ook voor een ontspannen massage kan je beter naar jouw masseur gaan.

Massage gun conclusie.

De massage gun is een handig hulpmiddel als je vaak pijn hebt in dezelfde spiergroep, of als je een keer geen zin hebt een warming up te doen voor het sporten.
Tot voor kort adviseerde ik om over een tennis- of massagebal te rollen bij langdurige spierpijn klachten, nu adviseer ik de gun.

Belangrijk.

Raadpleeg bij pijnklachten altijd eerst een arts.
Gebruik de gun nooit langer dan 15 minuten op hetzelfde lichaamsdeel.
Lees voor gebruik eerst de gebruiksaanwijzing.
Update juli 2023. Bovengenoemde apparaten zijn (voorlopig) niet leverbaar. Gelukkig heb ik enkele andere goede massageguns gevonden.

Je wilt dit vast ook lezen..