Gezondheid

Paniek! Eerste hulp bij een paniekaanval.

Eerste hulp bij een paniekaanval.
Stel, er gebeurt iets vervelends. Het is geen groot probleem en je bent niet in gevaar. Maar toch schiet opeens jouw hartslag omhoog, je gaat zweten, krijgt koude rillingen of opvliegers. Je kan misselijk worden of duizelig en in de meest heftige gevallen denk je dat je dood gaat.
En dat terwijl daar dus eigenlijk helemaal geen reden voor is.

Een paniekaanval kan behoorlijk eng en overweldigend zijn. Gelukkig zijn er enkele tools die we graag met je willen delen. Door bewust te focussen op je zintuigen en ademhaling, kun je de storm van emoties kalmeren en je zenuwstelsel tot rust brengen.

Oefen deze oefening regelmatig als je je goed voelt. Schrijf de stappen op en houdt ze binnen handbereik zodat je in geval van nood meteen weet wat je moet doen.

Maar eerst willen we je erop wijzen om een arts te raadplegen als je vaker een paniekaanval hebt.

Stap voor Stap Gids bij een Paniekaanval:

Erkennen:
Zodra je merkt dat een paniekaanval opkomt check je eerst wat er aan de hand is. Is dit een reële angst? Ben ik in direct gevaar? Zo ja neem dan meteen maatregelen.
Is het niet het geval dan is de kans groot dat je een paniekaanval aan het krijgen bent. Erken het zonder oordeel.
Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: “Ik voel me nu angstig, en dat is oké.”

Terugtellen.

  1. Terugtellen van 8 naar 1:
    Begin met terug tellen van 8 naar 1. Deze eenvoudige handeling verplaatst de aandacht van de paniek naar het tellen, waardoor je hersenen nieuwe impulsen krijgen.
  2. Analyse van de Situatie:
    Bij 7 overweeg je of er iets is in de huidige situatie dat je kunt veranderen of aanpakken. Als dat het geval is, doe het dan meteen. Als het niet mogelijk is, ga dan verder met tellen.
  3. Ademhalingsoefening:
    Bij 6 richt je je aandacht op je ademhaling. Adem rustig in en uit. Laat de ademhaling diep gaan, waardoor je hartslag vertraagt en het zenuwstelsel tot rust komt. Neem hier de tijd voor. Heb je een smartwatch, kijk dan naar jouw hartslag en ervaar dat deze tot rust aan het komen is.
  4. Zintuiglijke Focus:
    Bij 5 sluit je je ogen en concentreer je je op wat je hoort. Ervaar de geluiden om je heen zonder er een oordeel aan te koppelen. Blijf rustig doorgaan met de diepe ademhaling.
  5. Visuele Focus:
    Bij 4 open je je ogen en focus je op wat je ziet. Probeer naar iets natuurlijks te kijken, zoals een bloem, boom of dier. Laat je gedachten meedrijven op de visuele prikkels. Blijf rustig doorgaan met de diepe ademhaling.
  6. Zintuiglijke Waarneming:
    Bij 3 concentreer je je op wat je voelt. Voel de grond onder je voeten, je kleding op je huid, en merk op of er spanning is in bepaalde delen van je lichaam. Laat die spanning van je afglijden en blijf rustig doorgaan met de diepe ademhaling.
  7. Geurwaarneming:
    Bij 2 richt je je aandacht op geur. Probeer te ruiken wat er in je omgeving is. Als er niets te ruiken is, kun je in gedachten iets aangenaams inbeelden. Blijf rustig doorgaan met de diepe ademhaling.
  8. Smaakwaarneming:
    Bij 1 focus je op smaak. Bedenk van tevoren iets wat je in gedachten wilt proeven, bijvoorbeeld je favoriete smaak. Dit voorkomt gestrest nadenken tijdens de oefening.

Het Resultaat:

Deze eenvoudige oefening helpt je zenuwstelsel te kalmeren door bewust te schakelen tussen je zintuigen. Het doorbreken van de paniek met gerichte aandacht op het heden helpt je om de controle terug te krijgen en de paniekaanval te verminderen. Voel je vrij om deze methode aan te passen aan jouw behoeften en voeg elementen toe die voor jou rustgevend zijn. Het belangrijkste is dat je erkent wat je doormaakt en actief stappen onderneemt om jezelf te ondersteunen.

Foto: Pexels.

Je wilt dit vast ook lezen..