Gezondheid Inspiratie Verbinding

Overlevingsmodus – Herken op tijd de signalen.

In een tijdperk vol uitdagingen en onzekerheden lijkt het alsof we continu in de overlevingsmodus staan. De nasleep van Covid-19 werd snel gevolgd door een conflict in Oekraïne, stijgende prijzen en een schrijnend tekort aan personeel in Nederland. We worden geconfronteerd met constante druk en hoge verwachtingen, zowel van anderen als van onszelf. Het nastreven van succes lijkt de norm te zijn, maar dit legt wel een flinke druk op ons. De kans op uitputting of overbelasting groeit met de dag. Gelukkig zijn er signalen die je voortijdig waarschuwen. Negeer ze niet, ze zijn er om je te helpen.

Teken aan de Wand: Herken de Signalen

Het is belangrijk om de signalen van uitputting en overbelasting te herkennen. Liefst zo snel mogelijk want dat verkort de tijd die je nodig hebt om te herstellen.
Deze signalen manifesteren zich op verschillende manieren en kunnen ons waarschuwen dat we te ver zijn gegaan.


– Je worstelt om onderscheid te maken tussen wat belangrijk is en bijzaken.
– Er is nauwelijks energie of tijd over om anderen aandacht te schenken, omdat alles naar jezelf lijkt te gaan.
– De focus ligt alleen op het heden, en er is geen ruimte om te plannen voor de toekomst.
– Slapen is een strijd; in slaap vallen en doorslapen zijn uitdagingen.
– Een gevoel van emotionele afvlakking heeft de overhand.
– Een kort lontje en irritaties zijn dagelijkse metgezellen.
– Ontspannen lijkt een onbereikbare luxe te zijn geworden.

Tijd om Koers te Wijzigen

Als je jezelf herkent in deze signalen, is het hoog tijd om enkele stappen terug te nemen en prioriteit te geven aan je eigen welzijn. We kunnen veerkrachtig zijn, maar zelfs de sterksten hebben een breekpunt. Voorkomen is beter dan genezen.

Van Overlevingsmodus naar Balans

Neem rust, geef jezelf de ruimte en erken dat je behoeften er ook toe doen. Het is cruciaal om te ontsnappen aan de constante stroom van verplichtingen en druk. Geef jezelf toestemming om te ademen, om te rusten en om weer op te laden. Het gaat niet alleen om overleven, maar om een leven te leiden dat jouw welzijn centraal stelt. In dit leuke boek vol kleine strips en korte verhaaltjes, lees je wat een burn-out met je doet en hoe je weer op kunt krabbelen.

Rust en Veerkracht

In een wereld vol chaos en hectiek, is het van vitaal belang om te weten wanneer je een pas op de plaats moet maken. De signalen van overbelasting kunnen niet genegeerd worden. Erkenning van deze signalen is de eerste stap naar herstel en welzijn. Dus, als de overlevingsmodus je dreigt te overweldigen, herinner jezelf eraan om tijd te nemen, tot rust te komen en voor jezelf te zorgen – alleen dan kun je met veerkracht en balans door het leven navigeren.

Foto: Moose Photo’s@Pexels

Je wilt dit vast ook lezen..