Inspiratie Verbinding

Hoe word je succesvol? Stop met zelf sabotage.

Zelfsabotage: dat geniepige iets dat velen van ons weerhoudt om volledig te shinen. Het is als een slechte gewoonte die voortkomt uit diepgewortelde twijfels en gedachten die ons tegenhouden om echt te vlammen in wat we doen. Hier duiken we in wat dat gedoe precies is, waarom het rondspookt, en vooral, hoe je het kunt tackelen om eindelijk dat succes te pakken.

Wat is zelf sabotage?

Het is die gekke gewoonte waarbij we onbewust of soms bewust ons eigen succes blokkeren. Het ontstaat uit die innerlijke stemmetjes die roet in het eten gooien, ons aan het uitstellen krijgen en ons laten twijfelen aan onze eigen awesome zelf.

Waarom overkomt het ons?

Zelfsabotage heeft zoveel verschillende bronnen. Het kan voortkomen uit de bagage van vroegere nare ervaringen die ons zelfvertrouwen hebben gedeukt. Het kan ook dat ‘imposter syndrome’ zijn, waar we denken dat succes niet voor ons is weggelegd. Soms is perfectionisme ook de schuldige – het zet die onrealistische lat zo hoog dat zelfs de kleinste missers als een grote faal aanvoelen.

Hoe breek je uit die zelf sabotage-cirkel?

Wees bewust: Eerste stap, flink bewustzijn kweken over die zelfsabotage. Herken de patronen die dat gedrag triggeren.

Doe de detective: Graven maar! Ontdek de diepere oorzaken achter die zelfsabotage. Een therapeut of coach kan daarbij flink helpen.

Flip die innerlijke dialoog: Bye-bye negatieve gedachten, hello positieve vibes! Stop die zelfkritiek en word je eigen grootste fan.

Realistische doelen stellen: Keep it real! Stel doelen die haalbaar zijn. Stapje voor stapje vooruitgang boeken geeft een boost aan je zelfvertrouwen en vermindert die sabotage-acties.

Falen omarmen: Fouten maken mag! Het hoort bij het pad naar succes. Zie het als een kans om te leren en te groeien.

Zoek support: Klets erover met vrienden, familie of professionals. Soms maakt wat externe steun een mega verschil.

Kortom:

Zelf sabotage treft velen en houdt ons tegen om echt te schitteren. Maar door die saboterende gewoontes te herkennen en stappen te zetten om ze te verslaan, opent zich een weg naar persoonlijke groei en succes. Door bewustwording, positieve vibes en realistische doelen kunnen we die zelf sabotage-cyclus doorbreken en op weg gaan naar een succesvol en bevredigend leven.

Foto: Quangh Anh Ha Nguyen@Pexels.

Je wilt dit vast ook lezen..