Iedereen ervaart yoga anders. En dat is precies zoals het hoort te zijn.
Voor mij is betekent yoga het inademen van het huidige moment. Het helpt mijn gedachten op te helderen en me fysiek en mentaal beter te voelen. Ook helpt het met mijn flexibiliteit en balans.
Het is zeer persoonlijk. Onze eigen unieke vorm heeft zijn eigen persoonlijke geschiedenis van trauma en blessures.
Je beoefent “jouw” yoga met je eigen lichaam, niet met het lichaam van de persoon naast je in je yogales.
Je kent vast wel zo een zeer fitte, flexibele dame. Ja, degene die haar lichaam kan draaien op een manier waarop haar hoofd lijkt te verdwijnen…, ja, haar. Gumby is goed in lenig zijn, maar niet “beter in yoga” dan jij bent.

Yoga is voor iedereen.

Ademen.


Als je mijn klaslokaal binnenkomt en gewoon op een mat wilt zitten en ademen, ben je yoga aan het beoefenen. Als je lichaam verlamd is en ademen het enige is wat je kunt doen, kun je yoga beoefenen. Groot, klein, in allerlei mooie, unieke uiterlijkheden en vormen, beoefenen we onze eigen yoga.

Luister niet naar een “tante Deda”.

Bijna iedereen kent wel zo iemand als mijn tante Deda. Ik herinner nog dat ze me vroeg: “Maar je bent afgestudeerd in yoga, waarom beoefen je het nog steeds? Zou je het nu niet moeten weten?”
Voor mij gaat het niet slechts om een fysieke oefening. Er zijn drie gelijke delen: Concentratie, ademhaling en houdingen.
Ze zei dat ze het niet zou kunnen doen omdat ze geen balans had. Als je geen balans hebt, heb je juist yoga nodig! Het is slechts een van de cadeaus die je uit je yoga haalt.
Flexibiliteit… “oh, maar ik ben niet flexibel!”… opnieuw snel een excuus gevend. Yoga zal je helpen flexibeler te worden. Zachte bewegingen, uitgevoerd met controle, terwijl je aandacht besteedt aan je ademhaling.

Nooit forceren.

Eigenlijk laat ik mijn studenten hun yogahouding een beetje versoepelen, zodra ze hun grens bereiken. Jouw grens en de grens van Gumby zijn hetzelfde, want het is zoveel als jouw individuele lichaam kan bereiken. Jullie werken allebei even hard.
Misschien inspireert Gumby je om regelmatiger te oefenen, na een glimp op te vangen van wat je ooit zou kunnen doen, of niet.

The LaidBack Mat

Maak yoga van jou .

Je hoeft niet elk onderdeel van leuk te vinden, dus maak yoga van jou. Ik hou niet van een hoofdstand doen, dus doe ik ze niet. Als je een specifieke yogahouding of flow niet leuk vindt, ga dan in kindhouding, balasana, zitten of sukhasana.
Misschien heb je, net als mijn tante Deda, een paar stijlen en leraren geprobeerd en haal je er echt geen plezier uit, dan is het natuurlijk aan jou om te oefenen (of niet te oefenen, dat is de vraag.) Maar als je mijn allereerste artikel voor Ontspan Specialist helemaal hebt gelezen neem ik aan dat je geïnteresseerd.

Nu hoef je het alleen nog maar jouw eigen yoga te ervaren.

Namaste

Anne-Marie

Foto’s Pexels en Valeria Ushakova @Pexels.

Je wilt dit vast ook lezen..