zelf empathie
Zelf empatie. Liefdevol naar jezelf luisteren zonder te verbloemen.

Zelf empathie is aandacht kunnen besteden aan je gevoelens en behoeften. Je luistert als het ware naar jezelf of je neemt een moment om te voelen hoe het met je gaat. Zonder te verbloemen of een situatie erger te maken. Zelf empathie is goed egoïsme .

Te vaak.

We zijn er vaak voor een ander. Een vriendin die belt met een verdrietig verhaal? Dan wordt er direct tijd gemaakt voor haar. Heeft jouw kind je nodig? Grote kans dat je dit al wist en al klaar staat met raad en daad. Is er iets met jouw partner? Wie had dat eerder in de gaten, jij of hij?
En wat als het met jezelf niet zo lekker gaat? Wat doe je in zo een geval? We zijn te vaak geneigd om juist onze eigen behoeften opzij te schuiven, Komt later wel, als er tijd voor is. Niet dus!
Eigenlijk is het ontzettend gek dat we meestal heel empathisch zijn naar anderen toe, maar keihard kunnen oordelen over ons zelf.

Zelf empathie oefenen.

Het makkelijkste is om dit te doen op de dagen dat je je prima voelt. Het heeft niet zoveel zin om te proberen jouw gedrag ten gunste van jezelf te veranderen als er net iets moeilijks in jouw leven gaande is. Het kán wel, maar het zal dan wel meer moeite kosten om te oefenen.

3 maal daags drie vragen.

Je gaat jezelf drie vragen stellen.
Hoe voel ik me?
Wat wil ik in deze situatie?
Waar streef ik naar?
Als je deze vragen verschillende keren per dag aan jezelf stelt dan ben je op de goede weg om zelf empathie te leren. Het is namelijk goed voor je om je bewust te zijn van jouw behoeften en ervaringen. Hiermee leer je om jouw gevoelens te ontdekken en herkennen. Je weet wat jouw diepe verlangens en behoeften zijn en geeft duidelijkheid hoe je deze kunt realiseren. Is er een groot probleem waar je niets aan kunt veranderen, dan geeft het onder woorden brengen en het erkennen van dat probleem je rust.
Het is dus geen manier om (grote) problemen op te lossen. Je kunt het eerder zien als de eerste stap om te beseffen wat er is en hoe je dat anders zou willen hebben.
Heb je moeite om goed naar jezelf te luisteren? Hier vind je meer informatie.

Je wilt dit vast ook lezen..