Inspiratie

Aardig zijn voor mezelf: Een Dilemma

aardig zijn voor mezelf, een dilemma

Het interne gevecht.

Het blijft een lastig dilemma vind ik, om aardig te zijn voor mezelf zonder een ander tegen het hoofd te stoten. Leren nee zeggen is zo een dingetje. Maar als ik geen NEE durf te zeggen tegen de ander, dan zeg ik dus wel NEE tegen mezelf. Heeft er iemand dringend mijn hulp nodig terwijl ik eigenlijk doodop ben? Tuurlijk, ja joh, ik ben er! Iemand anders helpen vind ik dan belangrijker dan mijn eigen rust. En dat is best suf van me. Dat wil ik helemaal niet! Het knaagt aan me en zorgt voor onrust in mijn hoofd. Die onrust vreet natuurlijk energie en maakt me juist nog sneller moe. Ik ga vanaf nu meer ruimte maken voor mezelf. Ga jij dat ook voor jou doen?

Aardiger voor anderen dan voor mezelf.

Het lastigste vind ik de momenten waarin ik best iets had willen zeggen over een situatie die niet oké was, maar het toch niet deed voor de goede vrede. Waarom ben ik vaak aardiger voor anderen dan voor mezelf? De gedachte om anderen niet teleur te stellen of te kwetsen, heeft zich ergens in mijn hoofd genesteld, maar hetzelfde gevoel van mededogen gun ik mezelf niet altijd. Het is een paradox die ik maar moeilijk kan doorgronden.

Een nieuwe benadering.

Ik besef dat het tijd is voor een verandering. Het is niet gezond om mezelf weg te cijferen of constant kritisch te zijn tegenover mezelf. Ik mag leren mezelf dezelfde vriendelijkheid en begrip te geven die ik anderen bied.

Aardig zijn voor mezelf.

Ik realiseer me dat ik aardiger mag moet zijn voor mezelf. Aardiger moet zijn! Het is essentieel om te accepteren dat ik niet perfect ben en dat ik fouten zal maken. In plaats van mezelf te straffen voor elke misstap, wil ik leren ervan te groeien. Ik mag mezelf de ruimte geven om menselijk te zijn, met al mijn zwakheden en sterke punten. Alleen dan kan ik oprecht aardig zijn voor anderen, vanuit een gezonde en gebalanceerde benadering.

De voordelen van vriendelijkheid.

Wanneer ik vriendelijker ben voor mezelf, merk ik dat ik me rustiger en meer in balans voel. Dit heeft ook een positief effect op mijn interacties met anderen. Ik straal meer positiviteit uit en kan oprechter empathie tonen. Het besef dat ik zelf aardig mag zijn, maakt het makkelijker om oprecht aardig te zijn voor anderen zonder mezelf tekort te doen.

Harmonieuzer leven.

Het is cruciaal om aardig te zijn voor jezelf, want alleen dan kun je oprecht aardig zijn voor anderen. Het vergt bewustzijn en inspanning om de interne strijd te overwinnen en jezelf dezelfde vriendelijkheid te gunnen die je anderen biedt. Maar uiteindelijk zal het leiden tot een harmonieuzer leven, waarin zelfcompassie en mededogen de boventoon voeren. Dus laten we streven naar een wereld waarin we allemaal vriendelijk zijn, voor anderen én voor onszelf.

Foto’s: Nina Hill@Pexels en Vitali Adutskevich@Pexels.

Je wilt dit vast ook lezen..