Gezondheid

Ademhalen – de Pranayama techniek

Keep It Simple.

Voor de Pranayama techniek heb ik een grappige naam bedacht; “K.I.S.S. Technieken. “Keep it Simple Stupid,” het is gewoon ademen.
Deze technieken zijn er om weer controle over jezelf te krijgen en je bloeddruk te verlagen. Ze zijn snel inzetbaar bij onder andere hevige stress. Echt even oefenen dus.

Adem!

Heb je ooit een yoga-ervaring gehad waarbij je fysiek vibreerde bij het gezamenlijk zingen van “Om” in een drukke yogastudio? Het is een fascinerende sensatie die deel uitmaakt van de kracht van gecoördineerde ademhaling. Stel je voor dat iedereen tegelijkertijd krachtig uitademt, waardoor de Om-klank trillingen creëert die de ruimte vullen. Maar wat betekent eigenlijk deze mystieke klank? En hoe draagt Pranayama, een fundamenteel aspect van yogabeoefening, bij aan het welzijn? Het blijkt dat Prana, de levenskracht, alles verbindt, terwijl Ayama de duur ervan reguleert.
Kort en simpel gezegd: adem!

Ujjavi-adem techniek.

Naast het verlagen van stress en het vergroten van zelfbewustzijn, heeft de Ujjayi-adem, ook wel de Ocean Breath genoemd, talloze voordelen die verder gaan dan de yogamat. Deze ademhalingstechniek omvat het natuurlijk blokkeren van de achterkant van je keel tijdens het in- en uitademen, waardoor de adem vertraagt en je aandacht naar het hier en nu wordt geleid. Het creëert een geluid dat soms doet denken aan Darth Vader, vooral wanneer alle yogastudenten dit samen doen – het klinkt als een krachtige symfonie!

Wanneer is het nuttig om de Ujjayi-adem toe te passen? Denk eraan zodra je voelt dat je innerlijk uit balans raakt door een intense discussie, angstgevoelens of de dagelijkse drukte. Richt je aandacht dan op je ademhaling en focus vooral op het korte moment tussen in- en uitademen, bekend als ‘Kumbhak’. Deze ademhalingstechniek kan niet alleen je geest kalmeren, maar ook spanning in je lichaam verminderen, inclusief hoofdpijn en sinusproblemen.

Pranayama Adem Techniek

Wil je meer diepgaande kennis opdoen over Pranayama en andere ademhalingstechnieken? Een uitstekende bron is het boek “Refining the Breath” van Doug Keller, een meesterwerk dat Pranayama: The Art of the Awakened Breath verkent.
Voor een meer praktische benadering kun je ook mijn gratis YouTube-video bekijken dat bij dit artikel hoort.
Ontdek en leer op jouw manier, of dat nu door lezen of ervaren is.”

Foto: Hunter on the Rock. Gemaakt door Anne-Marie.

Je wilt dit vast ook lezen..