Gezondheid Inspiratie

Verslavende Computerspelletjes.

Populair en verslavend.

Computerspelletjes zijn tegenwoordig erg populair en kunnen een leuke vorm van entertainment zijn. Echter, deze spellen kunnen ook verslavend zijn en een negatieve invloed hebben op ons dagelijks leven en welzijn. In mijn massagepraktijk komen regelmatig ernstige nek- en schouderklachten voorbij. Vrijwel al deze klachten blijken van te veel computeren of scrollen te komen.
In dit artikel bespreken we enkele verslavende computerspelletjes en bieden we alternatieve activiteiten die je kunt doen om je tijd op een zinvollere en gezondere manier door te brengen.

Photo by Alena Darmel: https://www.pexels.com/photo/photograph-of-girls-near-a-monitor-7862634/

De bekendste verslavende computerspelletjes op een rij.

  1. Candy Crush en soortgelijke puzzelspellen: Candy Crush is een voorbeeld van een verslavend puzzelspel dat veel tijd kan opslokken. Nog even dat ene level halen. En als dat snel lukt is er vast nog wel tijd voor een volgend leveltje.
    In plaats van eindeloos levels te blijven spelen, kun je jezelf uitdagen met andere soorten puzzels. Zoals kruiswoordraadsels, sudoku of legpuzzels. Deze activiteiten bevorderen je cognitieve vaardigheden en stimuleren je brein op een positieve manier.
  2. Vechtspellen en schietspellen: Vechtspellen en schietspellen kunnen erg meeslepend zijn, maar ze kunnen ook agressie en stress veroorzaken. In plaats van virtueel geweld na te bootsen, kun je ervoor kiezen om te gaan sporten of deel te nemen aan een vechtsport. Fysieke activiteiten zoals hardlopen, zwemmen, fietsen of krachttraining zijn niet alleen goed voor je lichaam, maar kunnen ook helpen om stress te verminderen en je geest te ontspannen.
  3. Online multiplayer-rolspellen (MMORPG’s): MMORPG’s, zoals World of Warcraft, kunnen zeer verslavend zijn vanwege hun sociale aspect en voortdurende progressie. Als alternatief kun je de sociale interactie behouden door lid te worden van een sportteam, een hobbygroep of vrijwilligerswerk te doen. Deze activiteiten geven je de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten, vriendschappen op te bouwen en waardevolle ervaringen op te doen buiten de virtuele wereld.
  4. Mobiele games, berichtjes, mail en social media. Mobiele games en social media-apps kunnen verslavend zijn vanwege hun constante notificaties en beloningen. Om jezelf te beschermen tegen overmatig gebruik, kun je ervoor kiezen om deze apps te beperken en je tijd anders te besteden. Lees bijvoorbeeld een boek, maak een wandeling in de natuur. Leer een muziekinstrument bespelen. Ga tuinieren of probeer nieuwe recepten uit in de keuken. Zoals deze mini kunstwerkjes van koek. Deze activiteiten kunnen je creativiteit stimuleren, je ontspannen en je helpen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
Deze mini kunstwerkjes zijn bijna te mooi om op te eten.

Uit het oog uit het hart.

Wat meestal ook helpt is deze apps op een moeilijker bereikbare plek in de telefoon te zetten. Vaak geldt; uit het oog, uit het hart.
Hoewel computerspelletjes plezierig kunnen zijn, is het belangrijk om een evenwicht te vinden en te voorkomen dat ze onze levens gaan domineren. Door alternatieve activiteiten te omarmen, zoals puzzels, sporten, sociale interactie en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, kunnen we onze tijd op een meer bevredigende en gezonde manier besteden. Het is aan ons om bewust te zijn van onze gamegewoonten en te streven naar een gebalanceerd leven waarin we zowel virtueel vermaak als echte wereldervaringen kunnen waarderen.
Een tip om beter om te gaan met alle mailtjes kan je hier lezen.

De prachtige (en hongerig makende) foto op deze pagina komt van Jill Wellington Photograpy. Ze maakt niet alleen geweldige foto’s, deze koekjes maakt ze ook zelf! Wij zijn fan!
De computermeiden is gemaakt door Alena Darmel en is ook op Pexels te vinden.

Je wilt dit vast ook lezen..