Gezondheid

De Stille Verrader: Een Te Hoge Bloeddruk

De komende tijd willen we als OntspanSpecialist stilstaan bij de sluimerende gevaren van een te hoge bloeddruk. Deze nare aandoening wordt vaak pas laat ontdekt en dat is jammer want door zelf regelmatig te meten kan je vervelende problemen voorkomen. In de artikelen die deze maand gepubliceerd worden lees je onder andere wat het is, wat de gevaren zijn en vooral, wat je zelf kunt doen om de kans hierop te verkleinen. Voor deze verandering van levensstijl heb je tijd nodig, bespreek met jouw huisarts hoe je dit het makkelijkste aanpakt, misschien kan je extra hulp krijgen.

Ongezien Gevaar.

Achter de façade van een schijnbaar gezond uiterlijk kan een sluipend gevaar schuilen: een te hoge bloeddruk. Je ziet en voelt het niet.
Vaak merken we de stijging helemaal niet op, maar deze kan ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid en welzijn.

Hoge bloeddruk

Wanneer heb je een te hoge bloeddruk?

Bloeddruk is de kracht waarmee ons bloed tegen de wanden van de bloedvaten duwt. Het wordt gemeten met twee getallen: de systolische druk (de bovendruk) en de diastolische druk (de onderdruk). Een gezonde bloeddruk ligt rond de 120/80 mmHg. Maar wanneer deze stijgt naar 140/90 mmHg of hoger, spreken we van een te hoge bloeddruk of hypertensie. Meten is weten. Test je zelf regelmatig, zorg dan dat je een klinisch goedgekeurde meter hebt zoals deze.

Risico’s en Gevolgen

Hoge bloeddruk is een stille sluipmoordenaar. Het verhoogt het risico op hartaanvallen, beroertes, nierziekten, oogproblemen en meer. Vaak worden deze gevolgen pas zichtbaar wanneer het al te laat is. Bewustzijn en regelmatige controle zijn daarom van groot belang.

In de maand november lees je alles over het Bloeddruk thema. Alle artikelen vind je via deze link.

Gezonde Levensstijl als Sleutel

Een gezonde levensstijl kan zeker helpen een hypertensie te verlagen. Dit omvat een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, het vermijden van overmatig zoutgebruik, matig alcoholgebruik en niet roken. Regelmatige controle van de bloeddruk en het volgen van medisch advies zijn ook cruciaal.

Bloeddruk weetjes.

Te laag kan ook. Je kan ook een te lage bloeddruk hebben. Dit merk je meestal wel. De symptomen hiervan heeft Aïcha voor je op een rijtje gezet in dit vrolijke artikel.
Soms heb je pech, zit het in de familie dan is de kans dat jij hier last van hebt een stuk groter. Zelfs als je gezond leeft.
Chronische stress verhoogt de bloeddruk, maar het werkt ook andersom. Hypertensie verhoogt ook het stresshormoon.

Nog even dit: Vermoed je dat jouw bloeddruk te hoog is, of heb je dit zelf ontdekt via een meting, ga dan naar de huisarts. ook als je de artikelen met tips over het verlagen leest en naleeft is medische zorg nodig.

Foto’s: Pixabay en Anna Shvets@Pexels.

Je wilt dit vast ook lezen..