Inspiratie Verbinding

Appel happen een oeroud Halloween evenement.

Appel happen is een oeroude Halloween gewoonte maar de kans is groot dat je bij het horen van Halloween aan andere dingen denkt. Verklede kinderen die de deuren langsgaan voor snoep, horror films of pompoenen omgetoverd tot kandelaar. Met dank aan de vele Amerikaanse films.

Appel happen tijdens Halloween

Appel Happen.

Je kent vast het spelletje snoep happen of ontbijtkoek happen nog wel. Beide variaties stammen af van het veel gezondere alternatief appel happen. Maar waar snoep- en koekhappen vooral leuk is voor kinderen, had appelhappen ooit een heel andere betekenis. De appels werden niet in een klein teiltje maar in een enorme bak gestopt zodat meer mensen tegelijk konden happen.

Als eerste trouwen.

Ongehuwden streden tegen elkaar wie het snelst een appel uit het water kon happen. Net als nu mochten er trouwens geen handen worden gebruikt.
Degene die het eerstse de appel had, zou als eerste mogen trouwen. Nu klinkt dat misschien raar maar in die tijd was het wel heel belangrijk.
Jonge vrouwen zouden de gehapte appel onder hun kussen bewaren en hierdoor dromen over hun toekomstige liefje.

Waarom appels?

Appels zijn bij de Kelten symbool voor overvloed en vruchtbaarheid. Wat vast ook meehelpt is dat de oogsttijd van appels rond dit feest valt.
Je verwacht dit misschien niet maar appels blijven drijven in het water.

Gecombineerd feest.

Na de Romeinse invasie in Britannië werden veel feesten samengevoegd. Dat gebeurde dus ook met het Keltische Samhain of Halloween zoals wij het noemen. Zo zijn oude gebruiken samengesmolten tot één feest.

Engelse namen voor appel happen.

Apple bobbing of apple dooking (ducking for apples) zijn de Engelse en Schotse namen. In Ierland en Newfoundland vieren ze snap apple night.

Wil je meer Halloween activiteiten doen? Deze zijn leuk om met kinderen te doen. De tekst is in het Engels.

Foto’s gemaakt door Bing Image creator.

Je wilt dit vast ook lezen..