Duurzaam Gezondheid

DIY Haarversteviger van brandnetel.

Haarversteviger van brandnetel
Haarversteviger van brandnetel

Brandnetels zijn niet alleen goed eet-en drinkbaar, je kunt er ook een prima haarversteviger van maken. Met dit super makkelijke recept geef je jouw haren straks een geweldige boost.

Stress.

De meeste gevolgen van stress zijn onzichtbaar. Hierdoor duurt het soms erg lang voor je door hebt dat al die kleine en grotere problemen zich in jouw lichaam hebben opgehoopt. Een burn-out, hoge bloeddruk en hartklachten zijn bij de meesten al bekend als stress ziekte.
Er zijn ook zichtbare stress problemen. Haaruitval is daar een voorbeeld van. Haren kunnen futloos en dof worden. Er zijn veel dure en chemische middeltjes te koop die gretig worden aangeschaft in de hoop kaalheid tegen te gaan.
Heb je opeens last van haaruitval dan is het goed om eerst door een arts uit te laten zoeken waarom dit is. Is stress de reden dan is het belangrijk daar iets aan te doen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld liever te zijn voor jezelf. Vaker nee zeggen en meer ontspannen. Bij elke ziekte en aandoening is het belangrijk om vooral de oorzaak aan te pakken, anders kamp je snel weer met dezelfde problemen.

Voorbereiding.

Door op brandnetel jacht te gaan sla je twee vliegen in één klap. Je bent in de buitenlucht wat super is om stressklachten te verminderen én je plukt onderweg jouw maaltje en haarversteviger. Doe (schoonmaak) handschoenen aan en neem een flinke tas mee. Pluk een flinke bos brandnetels. Doe dat van verschillende plekken zodat er genoeg netels overblijven om door te groeien. Raak de netels niet met blote handen aan tot ze gekookt zijn.

Haarversteviger van brandnetel DIY.

Lekker uitgewaaid buiten? Dan kan je nu aan de slag om jouw haarversteviger te maken. Was jouw buit zorgvuldig en doe daarna in een pan. Voeg zoveel water toe dat de netels net onder water liggen. Breng aan de kook, doe een deksel op de pan en laat 15 minuten zacht doorkoken. Zeef de vloeistof (gooi de brandnetels niet weg, je kunt de ze daarna gebruiken om thee mee te maken of stop ze in de soep.) Laat het extract afkoelen. Giet af in schone potjes of gebruik deze handige pipet flesjes.
Je kunt de vloeistof een paar dagen in de koelkast bewaren.

Gebruik.

Masseer om de dag hoofdhuid en haren. Goed inwrijven. Niet uitspoelen. Wil je jouw haren wassen, doe dit dan voordat je jouw haarversteviger gaat gebruiken. Na 10 dagen (dus 5 met en 5 zonder) neem je 5 dagen pauze van brandnetelproducten. Daarna kan je een nieuwe portie maken en gebruiken.

Disclaimer.

Veel goede kruiden hebben giftige “dubbelgangers”. Ze lijken soms behoorlijk op elkaar. Ben je niet 100% zeker van jouw gevonden kruid, pluk het dan niet. De kruiden die ik in deze rubriek ga bespreken zijn makkelijk in de natuurwinkel te vinden of hier te koop bij Bol. Raadpleeg bij klachten altijd eerst een arts.
Gebruik is op eigen risico. Elk kruid heeft andere contra indicaties. Deze staan niet allemaal hier. Neem in ieder geval geen kruiden als je zwanger bent en geef geen kruiden aan kinderen jonger dan 12. Wil je kruiden gebruiken, neem deze hooguit 10 dagen. Neem daarna 5 dagen rust van dat kruid.

Je wilt dit vast ook lezen..