Inspiratie Verbinding

Elegantie en Traditie: Het Ontstaan van de High Tea

Ik ben in de tijd teruggereisd om te vinden hoe High Tea ontstaan is. Want voor een goede High Tea mag je me wakker maken! Lezen over thee is leuk. Maar het genieten ervan nog veel meer. Daarom heb ik binnenkort ook een aantal heerlijke recepten voor jullie. Tot die tijd kan je genieten van deze chocoladetaart “to die for”.
Geniet ervan, verras jij jouw Valentijn de 14e op een lekkere High Tea?

In de wereld van gastronomische geneugten en sociale bijeenkomsten neemt de high tea een ereplaats in. Een ritueel dat teruggaat naar de 19e eeuw. De high tea is meer dan alleen een maaltijd; het is een viering van verfijning, gezelschap en culinaire verwennerij. Laten we teruggaan in de tijd en ontdekken hoe deze elegante traditie zijn oorsprong vond.

Een Theatraal Begin

De persoon die vaak wordt toegeschreven met het populariseren van wat nu bekend staat als “afternoon tea” is Anna Maria Russell. De hertogin van Bedford, die een vriendin was van koningin Victoria.
In de vroege jaren 1840 voelde de hertogin zich ’s middags vaak zwak, een gevoel dat ze toeschreef aan de lange periode tussen het ontbijt en het avondeten, wat in die tijd vaak pas om 20:00 uur of later werd geserveerd. Om dit te verhelpen, begon ze in haar privékamers in Woburn Abbey een lichte snack te nuttigen met thee rond 16:00 uur. Deze privé-aangelegenheid werd al snel een sociale bijeenkomst, toen ze vrienden begon uit te nodigen om haar te vergezellen. Deze sociale gebeurtenis werd erg populair en werd al snel overgenomen door andere sociale kringen. Ook al schrijven velen het ontstaan van High Tea toe aan koningin Victoria, het zit net even anders.

Thee als Hoofdrolspeler

Thee was in die tijd al een gewaardeerde drank, maar het drinken ervan was voornamelijk beperkt tot de elite. Met de introductie van de high tea verspreidde het drinken van thee zich naar bredere lagen van de samenleving. De bijeenkomsten werden gehouden in de namiddag, tussen de lunch en het avondmaal, en werden al snel een sociaal evenement waar gastheren en gastvrouwen hun elegantie en gastvrijheid konden tonen.

De High Tea Evolueert

In de loop der jaren heeft de high tea zich ontwikkeld tot een verfijnde aangelegenheid, met de nadruk op fijne serviezen, met de hand gebrouwen thee en een overvloed aan culinaire lekkernijen. Het menu omvatte aanvankelijk hartige gerechten zoals sandwiches en quiches, gevolgd door zoete traktaties zoals scones en gebak. De high tea werd synoniem met gezelligheid en werd een gelegenheid om vrienden en familie samen te brengen.

Over de Grens

De high tea vond al snel zijn weg over de Atlantische Oceaan, en hoewel het karakter van de bijeenkomst soms verschilt, blijft het genieten van thee en lekkernijen een universele traditie. Andere landen adopteerden hun eigen varianten, zoals de ‘afternoon tea’ in de Verenigde Staten en de ’thé complet’ in Frankrijk.

Verschil tussen Afternoon tea en High tea.

Eigenlijk gebruiken we met high tea de verkeerde naam. “Afternoon tea,” zoals geïntroduceerd door de hertogin, was een sociale en lichte maaltijd die genoten werd door de bovenklasse. Terwijl “high tea” traditioneel een avondmaaltijd was voor de arbeidersklasse. Genuttigd aan een hoge tafel, in tegenstelling tot de lage salon tafels gebruikt bij “afternoon tea.”

Hedendaagse Hoogtepunten

Vandaag de dag blijft de high tea een symbool van verfijning en genot. Van klassieke Engelse tea rooms tot moderne varianten in hippe stadscafés, de high tea blijft een geliefde traditie. Mensen komen samen om te ontspannen, te genieten van culinaire heerlijkheden en te proeven van de elegantie van vervlogen tijden.

In een wereld waar de tijd soms lijkt te haasten, biedt de high tea een welkome gelegenheid om even te pauzeren. Te genieten van heerlijk eten en te delen in het gezelschap van anderen. Dus, de volgende keer dat je jezelf onderdompelt in de verfijnde sfeer van een high tea, bedenk dan dat je deel uitmaakt van een rijke traditie die teruggaat naar de prachtige dagen van Anna, de Hertogin van Bedford en koningin Victoria.

foto Jill Wellington@Pexels.

Je wilt dit vast ook lezen..