Inspiratie

Financiële Zelfzorg: Met een Stofkam door Jouw Jaarlijkse Kosten

Financiële zelfzorg is super belangrijk maar wordt vaak genegeerd. Helemaal als er schulden zijn.
Schaamte is onder andere een reden waarom geldzorgen stil worden gehouden. Maar het stil houden, of erger nog, negeren van geldproblemen gaat je niet helpen en daarom hebben we voor jou wat dingen op een rijtje gezet die je op weg kunnen helpen met jouw Financiële zelfzorg.

Geldzorgen, een grote stress veroorzaker.

Geld, een onderwerp dat we vaak vermijden in gesprekken, maar waarvan de impact op ons welzijn niet te onderschatten is. Geldzorgen behoren namelijk tot de grootste stressfactoren in het leven.
Pak een denkbeeldige stofkam en werp een frisse blik werpen op onze jaarlijkse kosten. In deze blog ontdek je waarom het essentieel is om regelmatig je financiën onder de loep te nemen en hoe dit bijdraagt aan een gezonder financieel en mentaal welzijn.

Het Taboe Doorbreken:

Geld is vaak een taboeonderwerp, maar geldzorgen kunnen aanzienlijke stress veroorzaken. Laten we dit taboe doorbreken en openlijk praten over financiële gezondheid. Lukt het je niet om zelf uit de problemen te komen, zoek dan op tijd hulp.

Wil je succesvol worden, stop dan met zelf sabotage. Hier lees je hoe je dat kunt doen.

Met een Stofkam door Jouw Financiën:

 1. Vaste Lasten in Kaart Brengen:
  • Creëer een overzicht van al je vaste lasten in een handige Excel-sheet. Dit geeft je in één oogopslag inzicht in waar je geld naartoe gaat. Het is even een klus maar daarna heb je snel en makkelijk inzicht. Je kunt ook eenvoudig de bedragen aanpassen als de prijzen weer eens gestegen zijn. Zie hieronder voor meer info.
 2. Prijsstijgingen Signaleren:
  • Door regelmatig je financiën te bekijken, kun je snel prijsstijgingen identificeren. Zo zie je meteen waar de kosten flink zijn gestegen en of je hier wat op moet gaan bezuinigen.
 3. Kritisch Kijken naar Abonnementen:
  • Neem je abonnementen onder de loep. Misschien betaal je nog steeds voor een tijdschrift dat je niet meer leest of een sportschoolabonnement terwijl je al maanden niet bent geweest. En zijn jouw telefoon en internet abonnementen nog up to date?
 4. Verzekeringen Heroverwegen:
  • Verzekeringen zijn cruciaal, maar bekijk regelmatig of je nog goed verzekerd bent. Zijn er polissen die je niet meer nodig hebt of waarop je kunt besparen?

Voordelen van Financiële Zelfzorg:

 1. Voorkom Vergeten Uitgaven:
  • Automatische betalingen zijn handig, maar kunnen leiden tot vergetelheid. Door regelmatig jouw afschriften te checken voorkom je dat je uitgaven over het hoofd ziet, zoals die abonnementen waar je niets meer aan hebt.
 2. Bewustzijn van Uitgavenpatroon:
  • Inzicht in je vaste lasten creëert bewustzijn van je uitgavenpatroon. Het helpt je om doelbewuste keuzes te maken en te focussen op wat echt waarde toevoegt.

Praktische Stappen naar Financiële Gezondheid:

 1. Maandelijkse Check-in:
  • Plan maandelijks een moment in om je financiën te bekijken. Dit helpt om kleine afwijkingen snel op te merken. Heb je een partner en hebben jullie gescheiden rekeningen, dan is het zeker aan te raden om samen naar alle rekeningen te kijken. Willen jullie beiden een rekening hebben voor fun uitgaven, zoals schoenen, bespreek dan een vast bedrag dat op die rekening gaat en gun elkaar die geheime uitgaven.
 2. Budgetteren en Besparen:
  • Maak een budget en identificeer mogelijkheden om te besparen. Dat extra geld kan worden geïnvesteerd in zaken die echt belangrijk voor je zijn.
 3. Financiële Doelen Stellen:
  • Stel duidelijke financiële doelen voor jezelf. Of het nu gaat om het aflossen van schulden, sparen voor een droomvakantie of investeren in je toekomst.

Niet saai, wel belangrijk.

Met een stofkam door je jaarlijkse kosten gaan is geen saaie verplichting, maar eerder een daad van zelfliefde en financiële zelfzorg. Het biedt de mogelijkheid om bewuste keuzes te maken, grip te krijgen op je uitgaven en te werken aan een gezonder financieel toekomstperspectief. Laat financiële helderheid de weg banen naar een leven met minder stress en meer financiële vrijheid.

Afbeelding van Sally Jermain via Pixabay

Je wilt dit vast ook lezen..