Hoogsensitief

Als je deze pagina aangeklikt hebt dan is de kans groot dat je hoogsensitief bent en er al iets over weet.
Hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit of HSP komt allemaal op hetzelfde neer.

Vaak moe of last van stemmingswisselingen?

Hoogsensitief

Mensen (en dieren!) die hooggevoelig zijn ervaren meer prikkels dan de overige 80% van de bevolking. Dat houdt meteen in dat 20% hoogsensitief is.
Het kan behoorlijk vermoeiend zijn. Bedenk eens hoe het voor jou zou voelen als je een klok de hele dag hoort tikken. Of als je tijdens een wandeling elk grassprietje apart ziet. Een bloem niet als een geurig mooi geheel ziet, maar elke nerf apart.
Harde geluiden, felle lichten, drukte maar ook het verdriet van iemand die in de buurt staat kan bij een hoogsensitief persoon hard binnenkomen. Een HSP heeft vaak niet meteen door dat die emotie die ze voelt niet van zichzelf is wat stemmingswisselingen tot gevolg heeft. Hierdoor is een de kans op stress, oververmoeidheid, stemmingswisselingen en zelfs een burn-out sterk aanwezig.
De negatieve ervaringen worden vaak besproken terwijl deze, met wat hulp van een goede coach, omgebogen kunnen worden. Gelukkig kan een hooggevoelig persoon leren om van deze last, een mooie gave te maken waar ze de rest van haar leven plezier van zult hebben. (Ik zeg nu even haar want ik denk dat er meer vrouwen dan mannen op deze site zijn, mannen en vrouwen hebben ongeveer evenveel kans HSP te zijn.)
Hooggevoeligheid heeft ook ontzettend veel mooie kanten. Intens genieten van iets kleins bijvoorbeeld. Liefdevol met anderen omgaan, sterke intuïtie hebben. Klinkt helemaal niet verkeerd toch.
Heb je het vermoeden zelf hooggevoelig te zijn of denk je dat jouw kindje dat is? Doe dan de test, dan je weet dan meteen of jij ook een HSP bent.

Mijn verhaal.

Ik ben hoogsensitief (of overgevoelig zoals ze dat in mijn jeugd noemden). Bij mij uit zich dat op verschillende manieren en voor mij is dat zo normaal dat het best lastig is te weten of iets gewoon ik is, of van de hoogsensitiviteit komt. Eigenlijk maakt het ook niet uit, zolang ik er geen last van heb.
Harde geluiden vind ik verschrikkelijk. Dat mag ik elke dag weer testen want als wijze les heb ik een buurjongen met DJ ambities. Dat er nog een huis tussen zit zal het geluid vast iets dempen maar af en toe word ik zo gek van zijn herrie dat ik de robotstofzuiger aanzet om zijn muziek niet te hoeven horen. Voordeel, minder kattenharen die door het huis dwarrelen. Ik kan ook goed ruiken. Wat fijn is als ik een lekkere olie gemaakt heb. Vaak voel ik de stemming van anderen aan. Dat kan zowel fijn als erg lastig zijn, als iemand erg verdrietig of nerveus is stuiter ik mee. Wat ik vooral doe is intens leven en genieten.
Inmiddels heb ik ontdekt dat dit alles niet tegen me, maar voor mij kan werken door er mijn kracht uit te halen. Wat is jouw verhaal? Ervaar jij HSP nog als een last? Volg dan de videotraining van gezondheidspsycholoog Sandra van De Bevrijding. Haar werkwijze is uniek.

De ontdekker van de term HSP.

Elaine is zelf hooggevoelig en merkte dat ze tegen flink wat problemen aanliep. Ze is de bedenkster van zowel de test als de term HSP. de film is in het Engels.

Je wilt dit vast ook lezen..