Gezondheid

De Kindhouding (Balasana)

De kindhouding (Balasana) is een houding die natuurlijk aanvoelt. Het heeft variaties voor alle soorten lichamen en is daardoor voor iedereen geschikt! Kijk maar naar de foto, daarop zie je de verschillende posities.
Door het ontspannende en kalmerende effect helpt Balasana om de hoge bloeddruk te verlagen, verlicht stress en is heerlijk om de spieren te stretchen. Vooral bij regelmatige beoefening heeft deze houding veel effect.
Je kunt deze houding los doen op zichzelf of nog beter, als onderdeel van je yogasessie.

De kindhouding als rustpauze.

Telkens wanneer je voelt dat je lichaam rust nodig heeft, tijdens een yogales of gewoon als je thuis bent, is de kind houding geweldig. Als je bijvoorbeeld meedoet met één van mijn video’s en rust nodig hebt, pauzeer dan de video en ga in je kindhouding, zo lang als nodig is.
Ik ga elke avond in de kindhouding op mijn bed voordat ik onder de dekens duik, het maakt deel uit van mijn routine om me klaar te maken voor het slapengaan. Maar je hoeft niet te wachten tot bedtijd of op de mat te zijn. Zoals je ziet kan je deze houding zelfs makkelijk op een stoel doen.

Kindhouding (balasana) in alle poses.

Hoe kom je in de kindhouding?

Zoals je in mijn filmpje kan zien is het lastige deel eigenlijk het zakken. Dus onthoud dat je je bed kunt gebruiken in plaats van de vloer. De rest gaat meer natuurlijk, baby’s doen dit de hele tijd!
Begin op handen en knieën, stuur je billen naar je hielen, armen kunnen boven je hoofd zijn, op je rug, naar voren, of waar het voor jou comfortabel is. De knieën kunnen uit elkaar staan, de tenen raken elkaar. Dit geeft meer ruimte voor de buik en opent ook nog eens de heupen. Lastig uit te leggen maar zodra je het doet voel je meteen wat ik bedoel. De knieën kunnen elkaar raken of naast elkaar liggen. Ik gebruik ook graag mijn vuisten onder mijn voorhoofd als een klein kussen, of beide vuisten op elkaar. Een blok of boek werkt ook, zoals ik laat zien in de bijgevoegde video, en ja, je kunt bijvoorbeeld ook een kussen van de bank onder je voorhoofd gebruiken!

Kind in kindhouding - balasana

Zittend mag ook.

Als dit niet voor je werkt, is dat ook prima, ga gewoon zitten en ontspan alles naar voren, zoals een van mijn studenten laat zien op de groepsfoto. De kindhouding (Balasana) is comfortabel en ontspannend, pas aan wat nodig is, zoals hierboven is voorgesteld, om het te laten werken.

Foto’s: Voor deze foto’s heeft het Dungeons en Dragons team van Anne-Maries zoon geposeerd. In Nederland wordt dit spel minder groots gespeeld dan in de VS. Toen iedereen een weekje bij Anne-Marie op bezoek was om te spelen heeft ze het hele team zover gekregen dat ze een yogasessie volgden voor de OntspanSpecialist. Hoe leuk is dat!

Je wilt dit vast ook lezen..