Gezondheid Inspiratie Verbinding

Makkelijk Starten met Meditatie – Tips voor Beginners

Makkelijk starten met meditatie met deze tips voor beginners lukt het je. Het is meditatie maand bij de ontspan specialist, doe gezellig mee en ervaar wat mediteren met jou doet.
Je ziet ze vast al voor je, de insta foto’s van sereen kijkende super fitte yogi’s. Mooi meditatiekussen, moeilijke houding, en tóch gelukzalig kijken. Het liefst een foto van een prachtige locatie want mediteren doe je blijkbaar ergens waar het altijd mooi weer is. Voor degenen die nieuw zijn in meditatie kan het hierdoor overweldigend lijken. Maar het goede nieuws is dat meditatie toegankelijk is voor iedereen en dat je met een paar eenvoudige stappen kunt beginnen met mediteren. Hier zijn enkele tips voor beginners om een stevige basis te leggen voor een succesvolle meditatie die ook voor jou makkelijk vol te houden is.

Sale/Solden 2024Sale/Solden 2024

Starten met jouw meditatie.

  1. Zoek een Rustige Plek:

Zoek een rustige en comfortabele plek waar je je kunt ontspannen zonder te worden afgeleid. Het kan een rustige kamer, een hoekje in de natuur of een stille meditatieruimte zijn. Leg de telefoon ver buiten bereik, je mag niet gestoord worden door binnenkomende appjes. Huisdieren en kinderen zijn geweldig, maar nu even niet. Zo rustig bedoelen we dus.

  1. Kies een Houding:

Er zijn verschillende meditatiehoudingen, zoals zitten op een stoel, op de grond met een kussen of in de lotushouding. Maar ook liggen is een prima meditatiehouding. Heb je nog nooit gemediteerd, ga dan niet krampachtig in lotushouding willen zitten. Kies een houding die voor jou comfortabel is en die je gedurende langere tijd kunt volhouden.

  1. Focus op de Ademhaling:

Begin met het richten van je aandacht op je ademhaling. Adem rustig in en uit en let op het gevoel van de lucht die in en uit je lichaam stroomt. Merk op dat jouw ademhaling steeds dieper en rustiger wordt.

  1. Accepteer Afleidende Gedachten:

Het is normaal dat je geest afdwaalt tijdens het mediteren. Als dat gebeurt, accepteer dan gewoon dat het gebeurt en breng je aandacht rustig terug naar je ademhaling.

  1. Start met Korte Sessies:

Voor beginners is het vaak het beste om met korte meditatiesessies te beginnen. Probeer elke dag 5 tot 10 minuten te mediteren en verleng de duur geleidelijk aan naarmate je meer ervaring krijgt. Weet je wat zo leuk is? Als je dit doet, dan heb je al meteen jouw eerste meditatie gedaan!

  1. Wees Geduldig:

Meditatie vereist geduld en consistentie. Wees niet ontmoedigd als je geest onrustig lijkt of als je je moeilijk kunt concentreren. Het kost tijd om je meditatievaardigheden te ontwikkelen. En denk je nou echt dat niet iedereen af en toe problemen heeft met mediteren? Geeft helemaal niks joh, morgen of straks heb je weer een kans. Kortom, niets houd je tegen om ook te starten met meditatie.

  1. Gebruik Geleide Meditaties:

Voor beginners kunnen begeleide meditatiesessies nuttig zijn. Er zijn veel apps en online bronnen beschikbaar die begeleide meditaties aanbieden om je te helpen bij het vinden van focus en ontspanning. Hier heb je de link naar mijn absolute favoriet. Ze hebben ook een app met fijne slaap muziek. Veel is er gratis maar als je een cursus wilt doen heb je een abonnement nodig.

Doe mee met de meditatie maand.

De wetenschap heeft de vele voordelen van meditatie onderstreept, terwijl de praktische tips voor beginners laten zien dat meditatie voor iedereen toegankelijk is. Met een beetje doorzettingsvermogen en consistentie kun je meditatie integreren in je dagelijkse routine en profiteren van de positieve effecten op je geestelijke en lichamelijke welzijn. Begin vandaag nog met mediteren en ontdek de rust en balans die het je kan bieden.

foto’s Natalie Bond@Pexels

Je wilt dit vast ook lezen..