Gezondheid Inspiratie Verbinding

Meditatietips voor een Onrustige Geest

Meditatietips voor een Onrustige Geest.
We kennen het allemaal maar al te goed: je probeert te mediteren, maar je hoofd is gevuld met gedachten en weigert tot rust te komen. Dit is normaal, vooral als je nieuw bent in meditatie.
Maar het wordt gemakkelijker “daar te komen” met oefening. Je zult je eigen manieren ontwikkelen die voor jou werken, en mijn tips kunnen je daarmee helpen.
Het werkelijke doel is ruimte maken in je hoofd door aanwezig te zijn, en een hoog niveau van kalmte te bereiken. De voordelen zijn duidelijk: stressvermindering en al die goede dingen waar we naar streven. Maar wat als je poging tot meditatie juist bijdraagt aan je stress en je nog steeds niet kunt ontspannen?

Mooi en gezondMooi en gezond

De beste plek om te mediteren.

Je kunt overal mediteren. Als het mogelijk is, vind dan een rustige plek en maak er je vaste meditatieplek van. Het kan een kussen in een hoek tussen het meubilair zijn. In de natuur. Of bijvoorbeeld zittend op een yogamat met je rug tegen de muur voor ondersteuning, zodat je niet in slaap valt.

In slaap vallen een cadeau aan jezelf.

Wanneer je op die mat of zelfs op je bed ligt, bedenk dan dat in slaap vallen niet het doel is, maar het kan gebeuren, en zie het als een geschenk als het gebeurt. Wanneer ik een meditatiesessie leid, beschouw ik het als een compliment wanneer iemand zo ontspannen raakt dat ze in slaap vallen.

Ruimte in jouw hoofd.

Laten we het hebben over ruimte maken in jouw hoofd. Soms zit je hoofd zo vol dat er geen ruimte is om zelfs maar te verwerken wat erin zit. Zorg voor zo min mogelijk afleiding. Als het te lawaaierig is, doe dan koptelefoon op met noise cancelling of zet zachte rustgevende muziek aan.
Uiteindelijk zul je in staat zijn om die afleidingen te vervagen, zoals het recht trekken van je kleding of het krabben aan je neus. Dit doe je door ze eerst te erkennen en vervolgens verder te gaan zonder in de “waarom” te duiken. Dit is slechts een van de vele manieren, maar je moet ergens beginnen.

Meditatietips voor een onrustige geest.

Neem even de tijd om te settelen, trek aan je kleding, krab aan je jeukende been, doe wat je moet doen. De tijd die je besteedt aan settelen wordt vanzelf korter, omdat de kleine dingen je steeds minder zullen storen.

  1. Ik begin vaak mijn meditatie met mijn ogen dicht en let op alle geluiden om me heen, individueel. Op een afstand hoor ik een hond onophoudelijk blaffen. Erken eenvoudigweg “Een hond blaft” en ga verder naar het volgende geluid, in plaats van “de buurman heeft zijn hond weer te lang buiten gelaten!”
  2. Richt je op je natuurlijke ademhaling en de reis ervan in je, zonder iets te veranderen. Op dit punt worden de geluiden om je heen steeds verder weg en beginnen ze te vervagen. Vergeet dan gewoon je ademhaling, laat het zijn natuurlijke onafhankelijke koers hervatten.
  3. Breng vervolgens je aandacht naar elk deel van je lichaam, één voor één, begin misschien bij je voeten, vraag jezelf hoe ze zich voelen, erken opnieuw “mijn voeten doen pijn, zijn prima, moe…” en vergeet dan je voeten terwijl je omhooggaat naar je benen, enzovoort. Vaak wordt deze methode de lichaamsscan genoemd en wordt deze vaak gebruikt na een yogasessie. Als de lichaamsscan je verveelt of niet bij je past, probeer dan een andere meditatietechniek.

Dit alles om te zeggen: probeer dezelfde rustige plek te gebruiken die alleen voor meditatie wordt gebruikt, uiteindelijk zul je overal kunnen mediteren. Neem de geluiden op in je meditatie, dat druppelende water uit de kraan kan deel uitmaken van een meditatie op een regenachtige dag waarbij je ontspant in een blokhut in het bos en door het raam naar de regen kijkt.
Let op je ademhaling en de reis ervan door één hand op je buik en de andere op je borst te plaatsen, let op je lichaam dat stijgt en daalt met je ademhaling.
Geef jezelf een lichaamsscan.

Neem de tijd voor een korte Yoga sessie.

Onthoud dat yoga bedoeld is om het lichaam voor te bereiden op meditatie. Als je in staat bent om eerst een korte yogasessie te doen, zelfs als het slechts een paar stretches zijn waarbij je de ademhaling betrekt, zal het lichaam net genoeg vermoeid raken, zonder uitgeput te zijn, om gemakkelijker in je meditatie te komen.

Je wilt dit vast ook lezen..