Gezondheid Verbinding

Yoga: De Boomhouding – Het in balans brengen van de boom.

Boomwortels.

De yoga positie boomhouding draait helemaal om balans. Om een boom in balans te brengen, moeten we beginnen bij de wortels. We planten onze wortels in de grond door onze voeten in de aarde te graven. Vervolgens laten we takken groeien, zoals een boom. De boomhouding geeft een gevoel van veiligheid en vertrouwdheid. Heb je geen zin om te lezen en wil je direct naar de tutorial, klik dan hier.

Startpositie: de Berghouding.

Om de boomhouding yoga positie goed te kunnen doen keren we terug naar Tadasana, de Berghouding.
Daarna visualiseren we dat we onze wortels in de aarde planten en laten we takken groeien.
Er zijn verschillende handopties: handen samen, handpalmen tegen elkaar, boven het hoofd of bij het hart, zelfs op je heupen als dat voor jou prettiger voelt.

Veiligheid bij het staan.

De boomhouding lijkt op de berghouding die je eerder hebt geleerd. Tante Deda had de beste manier om deze houding te omschrijven; op één been staan.
Om je veilig te voelen tijdens het leren van deze positie adviseer ik altijd om de boomhouding naast een muur, bank of stevige stoel te doen waar je je aan kunt vasthouden. Ga naast iets stevigs staan zodat je de optie hebt om steun te zoeken als dat nodig is.

De geest is een opslagplaats.

We hebben allemaal van die dagen waarop ons lichaam uit balans is. Waarschijnlijk geldt dat ook voor de geest. Dan is het tijd om gegrond te worden!
Dit brengt ons bij de focus. Balans is niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest. Door onze geest te richten op onze fysieke balans, is er weinig ruimte voor vastzittende gedachten (gedachtepatronen) die ruimte innemen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mijn geest heeft slechts beperkte ruimte. Zie het als een opslagplaats met zoveel lades. Ik vul ze liever met inspirerende en mooie dingen dan met troep. Wanneer je ze vult met positiviteit, groeit deze opslagplaats van lades. Stop er troep in en zie hoe je mentale capaciteit (die lades) afneemt.

Maak er een spel van.

Is de boomhouding voor jou te gemakkelijk? Maak er een spel van, daag jezelf uit in balans. Zwaai je armen boven je hoofd alsof de wind je boomtakken heen en weer beweegt.

Extra weetjes.

De officiële naam van de boomhouding is Vrksasana (Vrksa = Boom, Asana = houding).
Je voetplaatsing activeert het wortelchakra (Muladhara – de rode). Muladhara is het eerste chakra, gerelateerd aan het element Aarde.
Op blote voeten lopen in huis helpt bij stabiliteit en balans. Schoenen voorkomen dat bepaalde spieren worden gebruikt. Buiten zijn ze nodig maar binnen is op blote voeten lopen het beste.
Lichamelijke voordelen van de boompositie zijn onder andere sterkere spieren die de onderrug ondersteunen, verbeterde balans en lichaamsbewustzijn. Je heupen, knieën en kern profiteren allemaal van deze actieve staande houding!

Namasté.

Alle foto’s bij dit artikel zijn van Anne-Marie.

Je wilt dit vast ook lezen..