Gezondheid

Yogales Tadasana – De Bergpositie

Deze yogales gaat over de Bergpositie. Gisteren had ik het over het belang van een goede Bergpositie. Dat stuk kan je hier lezen.
Je kan deze eenvoudig leren met de volgende 3 stappen. Tip: het kan helpen om met de rug tegen de muur te staan om je uitlijning te verbeteren.

Stap 1.

Ten eerste wil ik het hebben over de positie van de voeten. Als het fysiek mogelijk is voor de yogastudent, moeten de buitenranden van onze voeten op één lijn liggen. De grote teen iets naar binnen, als een duif, om deze uitlijning te laten gebeuren.
Belangrijk: Vergrendel je knieën niet. Het is zeldzaam dat we gewrichten vergrendelen in yoga, meestal houden we een zachte buiging in de knieën en ellebogen als ondersteuning.
De meer klassieke manier om Tadasana te doen is om beide voeten tegen elkaar te plaatsen en een beetje naar buiten te duwen, zodat de grote tenen elkaar raken. Persoonlijk merk ik dat dit mijn evenwicht verstoort. Als balans is wat je zoekt, doe het dan gerust op de klassieke manier! Ik heb het eerder gezegd, jouw yoga is van jou, kies de positie die voor jou het prettigst voelt.

Stap 2.

Vervolgens, de enkels recht onder de heupen uitlijnen. Je heupen zijn niet het extra vet op je heupbotten, maar de heupbotten zelf. Je kunt ze met je vingers vinden, soms steken ze een beetje uit.
Dat zijn je heupen, en je enkels hebben dezelfde ruimte tussen hen.

Stap 3.

Ten slotte trek je de schouders een beetje omhoog, stuur ze voorzichtig naar achteren en laat ze dan op de manier zakken waarop ze willen. Hiermee open je het borstgebied. Knijp de binnenste dijen samen en maak de rug langer en rechter. De armen ontspannen langs de zijkanten, of handpalmen bij elkaar bij het hart.
Trek jezelf rechtop met een denkbeeldig draadje boven het hoofd.
Eenmaal op zijn plaats, adem, ontspan, wees gewoon.

Geestelijke Gezondheidsvoordelen.


Gisteren las je al waarom deze houding belangrijk is. Ik heb het nog niet gehad over de gezondheidsvoordelen.
Een van de voordelen van Tadasana voor de geestelijke gezondheid is dat het je focus verbetert en je angst kalmeert, omdat concentratie voorkomt dat andere gedachten onze geest binnendringen. Onze bergpositie verbetert de wilskracht.
Je voelt je als de berg, lang, sterk en klaar. Ook al weet je misschien nog niet waar je je schrap voor hebt gezet.

Fysieke voordelen.

Tadasana heeft ook veel voordelen voor de fysieke gezondheid. De boog van je voeten, enkels, knieën en dijen wordt sterker. Je kern is betrokken, je buikspieren worden strakker naarmate je houding verbetert. Je wervelkolom is meer uitgelijnd, je borst is geopend (je schouders staan naar achteren).

Meer dan alleen staan.

Tadasana, onze Bergpositie, is meer dan alleen maar daar staan, maar het kan ook gewoon dat zijn om mee te beginnen. Bijna iedereen kan dit, tenzij je fysiek uitgedaagd bent. Hoe vaker je deze yogales oefent, des te sterker wordt jouw Bergpositie. Het hangt van jou af hoeveel of hoe weinig je deze fijne houding wilt ontwikkelen!
Pro Tip: oefen je Tadasana terwijl je in de rij staat in de supermarkt, niemand zal het weten behalve jij, en het is net zo goed een tijd als alle andere!
Ik hoop dat je genoten hebt van deze korte yogales waarin je geleerd hebt over de Bergpositie.

Het is allemaal goed!
Namaste.

Je wilt dit vast ook lezen..