Gezondheid

Natuurlijke Verlichting van Menstruatiekramp

Menstruatiekramp is eeuwenlang een mysterie geweest. Waarbij mannelijke artsen vroeger geloofden dat ze slechts psychisch van aard waren, een vrouwenkwaaltje dat vrouwen zichzelf aandeden. Maar in de late jaren ’70 ontdekten ze eindelijk de medische oorzaak achter deze pijnlijke maandelijkse beproeving. Tijdens de menstruatie komt namelijk een hormoon vrij, genaamd prostaglandine F2-alfa of simpelweg PGF2-alfa, dat ontstaat tijdens de afbraak van het baarmoederslijmvlies. Dit hormoon is verantwoordelijk voor die nare krampen.
Inmiddels wordt er steeds meer rekening gehouden met vrouwen in de medische wereld. Want tot voor kort werden alle aandoeningen alleen vanuit mannelijke visie uitgezocht en ja, vrouwen zitten toch echt anders in elkaar dan mannen.
Gelukkig zijn er manieren om deze krampen te verzachten zonder al te veel gedoe. Hier zijn enkele tips om menstruatiekramp op een natuurlijke manier te verminderen.

1. Dieet voor Verlichting

Een dieet met weinig vet en veel koolhydraten kan de menstruatiekramp verminderen. Het vermijden van zuivel, beperkt vlees en eieren, en het mijden van kant-en-klare voedingsmiddelen en gebakken voedsel kan ook helpen. Bovendien kunnen omega-3 vetzuren, zoals deze vegan variant waarvan slechts één capsule per dag nodig is, een gunstig effect hebben. Er is geen noodzaak om je te laten verleiden door dure en trendy merken, want eenvoudige varianten doen het net zo goed.

2. Natuurlijke Remedie: Frambozenblad Thee

Een beproefde methode tegen menstruatiekrampen is het zetten van thee van frambozenbladeren. Deze thee is niet giftig en kan veilig en onbeperkt worden gedronken.

3. Alternatieve Opties

Voor degenen die liever hun dieet niet willen aanpassen of frambozenblad thee willen vermijden, zijn er nog andere mogelijkheden:

4. Zelfgemaakte Anti-Krampolie

Probeer deze zelfgemaakte olie die ook effectief kan zijn tegen spierkrampen:

Meng deze ingrediënten en bewaar ze in een donker flesje. Masseer de pijnlijke plek zachtjes in met deze olie indien nodig.

(Onthoud dat dit een zelfgemaakt product is en gebruik het op eigen risico.)

Boekentips: Beide Engelstalige boeken zijn geschreven door Kathi Keville. Ze heeft diverse boeken geschreven over het healen van vrouwen met behulp van kruiden en etherische olie.
Essential oils & Aromatherapy for dummies
Aromatherapy a complete guide to the healing art

Het is belangrijk om te onthouden dat deze methoden niet voor iedereen hetzelfde zullen werken. Wat voor de een effectief is, kan voor een ander misschien minder succesvol zijn. Het is de moeite waard om verschillende benaderingen te proberen om te ontdekken welke het beste werkt voor jouw specifieke behoeften. Als de pijn aanhoudt of verergert, raadpleeg dan altijd een medische professional voor advies en behandeling.

Foto: Cottonbro Studio@Pexels

Je wilt dit vast ook lezen..