Sommige lastige problemen hebben een oplossing nodig, sommige kan je niet veranderen. Weer andere zijn opeens zelf verdwenen zonder dat je daar wat voor hebt hoeven te doen.

Piekeren.

Wat bijna iedereen meteen doet bij een ontstaan probleem is in de piekermodus gaan. Al mijmerend over wat er allemaal voor ergs bij kan komen wordt een relatief klein probleem opgeblazen tot iets groots. Meestal wordt er gepiekerd over de dingen die je niet kunt verhelpen. In plaats van aandacht te geven aan de dingen die wél goed gaan, of wél straks nog kunnen.
Als je gaat piekeren is er de kans dat je jouw problemen groter maakt dan ze eigenlijk zijn. Dat helpt niet. Het maakt onrustig en het is niet nodig. Je zal er geen oplossing door vinden. En het kost meestal ook nog eens jouw nachtrust.

Wat kan je doen bij problemen die door jou opgelost moet worden.

Neem de tijd.
Ga er eens even lekker voor zitten of liggen.
Focus op de ademhaling. Is deze snel en hoog, vertraag dan door dieper in- en uit te ademen. Voel wat de ademhaling met je doet. Door je op die ademhaling te richten vergeet je even om aan het probleem zelf te denken.
Denk pas weer aan jouw probleem als de ademhaling rustig is, en geef jouw hersenen de tijd om een oplossing te vinden.
In bijna alle gevallen krijg je jouw perfecte oplossing.
Lukt dat niet? Vraag om hulp. Je hoeft niet alles alleen te doen.

Je bent niet de enige.

Misschien helpt het je om te weten dat je niet de enige bent.
Niemand ontkomt eraan. Vaak voelt het alsof dat je de enige bent. Dit komt omdat de meeste mensen niet zomaar vertellen wat ze dwars zit (ook al geef ik toe dat de mensen die dat wel doen, mij vaak lijken te vinden. Zelfs in de bus ontkom ik er niet altijd aan waarna diezelfde persoon me een dag later niet meer herkent). Ook helpt social media niet mee, daar laat bijna iedereen zien hoe geweldig hun leven op dat moment is.


1e Hulp bij problemen.

Kan je de nieuwe problemen makkelijk oplossen? Doe dat dan zo snel mogelijk.
Heeft het meer tijd nodig, neem die tijd. Maak de problemen niet groter dan ze zijn. Misschien kan je jezelf helpen door middel van een NLP training.
Is het niet op te lossen en lukt het je niet er goed mee om te gaan? Praat er dan alsjeblieft met iemand over of vraag om hulp.

Je wilt dit vast ook lezen..