Labels
labels

Opeens ben je niet “slechts” jezelf, wat op zich een enorme prestatie is, opeens heb je meer labels.
Dochter van … was waarschijnlijk mijn eerste extra label. De kans is groot dat ik al zo werd gezien voordat ik me bewust was van mijn eigen identiteit. Grote zus van, een titel waar ik vanaf dag 1 erg trots op was, zelfs nu dat kleine broertje een volwassen man is die een stuk langer is dan ik ben.
Daarna werd het een tijdje leerling op en zwemster bij. Verkering van, moeder van (wat ik nog steeds één van mijn mooiste titels vind.)

Allemaal titels die anderen gaven.

Dat was prima, maar het zijn allemaal etiketten die anderen aan me plakten. Moeder van 2 geweldige dochters zijn natuurlijk fantastisch, alleen daar op dat schoolplein kwam opeens het besef dat ik meer ben dan dat. Ik geef het meteen toe, het heeft aardig wat jaren geduurd voor ik besefte dat al die labels mijn eigen ik in de weg begonnen te staan.
Vanaf dat moment stelde ik me niet meer voor als moeder van, maar als Linda. Wilden ze weten welke kinderen er bij mij hoorden, dan vertelde ik ze dat, maar ik deed dat niet meer uit mezelf.

Wat een bevrijding.

Mezelf zijn voelt goed. Het heeft raar veel tijd gekost om mij weer te ontdekken want die oude titels stonden vaak in de weg.
Vaak zijn titels door anderen gegeven. Ze zullen je meestal belemmeren in het verder kunnen groeien. Het hoeft helemaal niet te zijn dat anderen ooit de intentie hadden jou dwarsbomen. Sommige labels doen dat gewoon. Uit zichzelf.
Toen ik me er eindelijk van bewust was dat al die labels mijn eigen ik in de weg begonnen te staan voelde het als een enorme bevrijding. Vanaf dat moment mocht ik van mezelf weer mij zijn.

Wat kan jij doen?

Misschien lees je dit en besef je opeens dat ook jij vol zit met door anderen opgeplakte etiketten. Kloppen al die labels wel? Tonen ze wie je echt bent of zijn het belemmeringen hoe anderen jou zien?
Ga eens goed bij jezelf na welke labels jij denkt te hebben en welke jou belemmeren om jezelf te kunnen zijn.
Wie weet zijn er wel labels die je graag wilt krijgen. Noem je dan ook zo als je daar zin in hebt. Een vriendin van me maakt prachtige foto’s en noemt zichzelf dan ook fotografe. Het is niet haar beroep, het is dat waar ze zich fijn bij voelt. Echt een label om met trots te dragen.

De moeilijkste laag.

Helaas kunnen er ook labels zijn waarvan je denkt dat anderen ze je ooit hebben gegeven. Door ervan overtuigd te zijn dat anderen je zo zien bijvoorbeeld. Dit zijn nooit positieve labels, ontstaan door jouw kijk op jezelf.
Het is een ontzettend moeilijk en tricky label om te vinden. Want je hebt het zelf ergens diep van binnen vastgezet. De moeilijkste laag zit diep in je en is er waarschijnlijk al jaren.

Tot slot.

Word je zwaar belemmerd om jouw eigen leven te leven, dan kan het zijn dat je er niet alleen uitkomt. Dat is niets om je voor te schamen, je bent het waard om gehoord te worden. Ga in gesprek met jouw huisarts als je voelt dat je er niet alleen uit komt. Ook voor jou is er hulp, je hoeft er niet alleen voor te staan.

Je wilt dit vast ook lezen..