Boekenhoek Inspiratie

5 Zussen van Versailles – Leestip

“De Zussen van Versailles” is een meeslepende historische roman die de lezer meeneemt naar het decadente hof van Versailles in de 18e eeuw. Ik ben er zo weg van dat ik het graag hier deel. Het verhaal is een ware traktatie voor liefhebbers van historische fictie.
Het boek stond in een buurtbiebje en ook al heb ik de hele wandeling met een 500 pagina’s tellend boek rondgelopen, ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik het meenam. Ik geef het eerlijk toe, dit boek koos ik om de omslag.
Het verhaal is de debuutroman van Sally Christie. Ze brengt dit boek de bewogen geschiedenis van de 5 Nesle zussen tot leven. Vier van de zussen eindigen als minnares van koning Lodewijk XV.
Tip! Wil je dit boek lezen, kijk dan eerst even hier op de Wikipedia pagina. Behalve achtergrondinformatie zie je ook hoe ze eruit zagen.

5 zussen van Versailles

5 Zussen.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van vijf zussen: Louise, Pauline, Diane, Hortense en Marie-Anne. Hoewel ze officieel dezelfde vader hebben en samen worden opgevoed, zijn hun persoonlijkheden zeer verschillend. Dat ze samen zijn opgevoed is vrij bijzonder, zelfs koning Lodewijk XV had een aantal van zijn dochters al jong naar het klooster gestuurd om de kosten te drukken.
De auteur slaagt erin om elk van hen een unieke stem te geven. Dit komt vooral op een leuke manier naar voren in de brieven die de zussen naar elkaar schrijven.
Het boek onderzoekt hun relaties, rivaliteiten en intriges binnen het Franse koninklijke hof, en hoe ze elk hun eigen weg proberen te vinden in een wereld vol politieke intriges en verleidingen.

Vol pracht en praal.

Sally Christie slaagt erin de lezer te betrekken bij de levens van deze fascinerende zussen, en ze doet dit met meeslepende beschrijvingen van de pracht en praal van het hof, evenals de donkere kanten van het leven in Versailles. De dialogen zijn scherp en levendig, en de personages voelen authentiek aan. Je voelt de oplopende spanning en rivaliteit tussen de zussen, wat het verhaal boeiend en meeslepend maakt.

Waan je in het Versailles van de 18e eeuw.

Een van de sterke punten van dit boek is de historische nauwkeurigheid. Sally Christie heeft duidelijk uitgebreid onderzoek gedaan naar de periode en de koninklijke familie, en dit komt tot uiting in de gedetailleerde beschrijvingen van het hofleven, de politieke intriges en de kostuums. Het voelt alsof je een tijdreis maakt naar het Versailles van de 18e eeuw.

Hoewel “De Zussen van Versailles” het eerste deel is van een trilogie, biedt het een bevredigend en afgerond verhaal op zichzelf, zonder een grote cliffhanger. Het boek neemt je echter wel mee in het leven van de zussen en hun voortdurende avonturen, waardoor je verlangt naar meer. Gelukkig maar want deel 2 en drie zijn volgens mij nog niet vertaald.

Ruim 500 pagina’s leesgenot.

Al met al is “De Zussen van Versailles” een boeiende historische roman vol drama, intriges en meeslepende personages. Je leeft echt mee met deze 5 zussen Sally Christie slaagt erin om de levens van deze koninklijke zussen tot leven te brengen en neemt je mee op een onvergetelijke reis naar het hof van Versailles. Als je van historische fictie houdt, is dit boek zeker de moeite waard om te lezen. Het biedt een boeiend inzicht in een fascinerende periode in de Franse geschiedenis, en het feit dat het verhaal waargebeurd is, voegt nog een extra laag van betekenis toe aan deze bijzondere literaire vondst. Wat een prachtig en droevig verhaal!

foto’s: Eugenia Remark@Pexels en Joan Costa@Pexels.

Je wilt dit vast ook lezen..