Gezondheid

Beheers je Bloeddruk: 5 Tips voor een Gezond Hart

Stille Verrader

Hoe kan jij jouw hart gezond houden? De hele maand november staat bij ons in het teken van een te hoge (en lage) bloeddruk. Juist in de maand die voorafgaat aan de gezellige en drukke december maand is het goed om hierbij stil te staan. Ga niet wachten tot 1 januari met onderstaande tips maar begin alvast. Zo kan je gezond en ontspannen het nieuwe jaar in.
Achter een schijnbaar gezonde façade kan een stille verrader schuilen: een te hoge bloeddruk. Vaak onopgemerkt maar potentieel gevaarlijk. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om deze sluipende bedreiging onder controle te houden.

Tips voor een Gezond Hart en Gezondere Levensstijl

Tip 1: Gezond Eten

Een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten kan je bloeddruk helpen verlagen. Beperk de inname van zout en bewerkte voedingsmiddelen.

Tip 2: Regelmatige Lichaamsbeweging

Dagelijkse lichaamsbeweging is essentieel voor het handhaven van een gezonde bloeddruk. Probeer minstens 150 minuten matige intensiteit of 75 minuten intensieve inspanning per week. Bij bewegen geldt dat meer bijna altijd beter is.

Goede Gewoontes

Tip 3: Beheers Stress

Stress kan je bloeddruk verhogen. Leer ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen om stress te verminderen. De balasana is een bloeddruk verlagende yoga houding. Deze houding is voor iedereen geschikt om te doen en makkelijk aan te passen als je een beperking hebt.

Gezond hart krijg je onder andere door vaak rustpauzes te nemen

In de maand november lees je alles over het Bloeddruk thema. Alle artikelen vind je via deze link.

Tip 4: Matig Alcoholgebruik

Geen alcohol drinken is het beste maar als je alcohol lekker vindt, drink dan in ieder geval met mate. Te veel alcohol kan de bloeddruk verhogen, dus beperk je tot maximaal één drankje per dag voor vrouwen en twee voor mannen.

Luister naar je Lichaam

Tip 5: Reguliere Controles

Monitor je bloeddruk regelmatig, vooral als je risicofactoren hebt. Dit kan je eenvoudig thuis doen met een door de hartstichting goedgekeurde bloeddrukmeter of bij de huisarts. Een gezondheidsprofessional kan je begeleiden en je adviseren over de juiste aanpak om je bloeddruk op een gezond niveau te houden.

Foto: Italo Melo@Pexels.

Je wilt dit vast ook lezen..