Inspiratie Verbinding

Mijn werk als Advocaat Vreemdelingenrecht. Interview met Claudia.

In dit interview vertelt Claudia over haar werk als advocaat vreemdelingenrecht.

Kun je wat meer vertellen over jouw achtergrond en hoe je in de advocatuur bent beland en wat is jouw specialisatie?

Mijn naam is Claudia, ik ben 34 jaar en advocaat vreemdelingenrecht (specialisatie asiel en gezinshereniging). Ik wist al op vroege leeftijd dat ik rechten wilde studeren om mensen te helpen. Ik kan slecht tegen onrecht en wilde hier wat tegen doen. Tijdens mijn studie vond ik een bijbaan op een vreemdelingenrecht kantoor. Tot dan toe had ik eigenlijk nog niet echt kennis gemaakt met dit rechtsgebied. Ik vond het ontzettend leuk; de verschillende talen, culturen, mensen, de verhalen en de afwisseling. Wat ontzettend interessant! Ik werkte daar voornamelijk binnen het arbeidsmigratierecht. De sociale kant van het recht en het ‘echt mensen helpen’ trekt mij meer. Ik heb stage gelopen bij een asieladvocaat en ik wist toen dat ik verder wilde in het vreemdelingenrecht en dan het liefste natuurlijk als advocaat. In de tijd van afstuderen was het lastig om als sociale advocaat een functie in loondienst te vinden. Je werkt met name op basis van gefinancierde rechtsbijstand en dat is geen vetpot. Om die reden heb ik besloten als advocaat-stagiaire al voor mezelf te beginnen. Ik werd dus advocaat stagiaire en ondernemer. Een drukke lastige fase brak aan maar ik heb het gelukkig allemaal prima doorstaan.

Wat zijn de belangrijkste soorten zaken waaraan je werkt of hebt gewerkt?

Ik doe voornamelijk asielzaken, de meeste op dit moment uit Afghanistan. Daarnaast doe ik veel gezinshereniging en visumzaken.

interview advocaat vreemdelingenrecht
Hoe blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de rechtspraak en wetgeving?

We zijn binnen de advocatuur verplicht elk jaar een bepaald aantal cursusuren te volgen. Daarnaast schrijf ik me in voor allerlei die van belang zijn in mijn praktijk en heb ik contact met andere advocaten via mailgroepen en whatsapp.

Kun je een voorbeeld geven van een zaak die veel indruk op je heeft gemaakt of die jouw carrière heeft beïnvloed?

Een journalist uit Afghanistan, ik heb contact moeten leggen met veel verschillende organisaties en veel experts erbij moeten halen om aan te tonen dat hij in zijn land niet meer veilig was. Een advocaat uit een land in Afrika die een bepaalde achtergestelde groep bijstond en daar problemen mee heeft ondervonden. Of een jongen die in de problemen raakte omdat van hem werd verwacht dat hij zich zou aansluiten bij een Afrikaanse tribale groep en hij hiervan was gevlucht. En zaken van minderjarigen, die kunnen heel heftig zijn.

Klopt het dat de advocaat één van de weinige ankers is voor asielzoekers?

In het geval van mijn cliënten is de rol van advocaat erg belangrijk. Mensen zijn de taal niet machtig, begrijpen de cultuur en het Nederlandse systeem niet. Jij bent een van de weinige ‘vaste gezichten’ in hun eerste tijd hier. Vele asielzoekers verhuizen continue, of bij minderjarigen wordt er vaak gewisseld van voogd.

Vond je dit interview mooi? Dan wil je vast ook het verhaal van Malala lezen, of het interview met cruiseschip kapitein Arno.

Welke uitdagingen kom je vaak tegen in je werk als advocate, en hoe ga je daarmee om?

Snel contact met de meeste cliënten is lastig omdat je afhankelijk ben van een tolk. Soms zijn de verhalen heel erg heftig, daar heb ik wel mee moeten leren omgaan. Over het algemeen lukt dat wel, soms neem je een zaak toch mee naar huis. Bijv. als het gaat om minderjarigen die heftige dingen hebben meegemaakt. Of hele gedetailleerde martelingstechnieken die mensen hebben doorstaan.
(Linda) Dat lijkt me ontzettend heftig om te moeten horen.

Kun je iets delen over je werk- en levensbalans? Hoe zorg je ervoor dat je je kunt ontspannen en opladen?

Door af en toe naar de ontspanspecialist te gaan 🙂 Daar krijg ik een fijne massage wat me rust geeft. Ook heb ik sporten weer opgepakt. Ik ga er vroeg heen, zodat ik vol nieuwe energie aan het werk kan gaan. Die werk/privé balans is iets waar ik nog dagelijks mee worstel. Ik heb een verantwoordelijke baan en ben ook nog eens ondernemer. Wanneer zeg je nee tegen een zaak en zit je vol? Vaak ben ik in de avonden of de weekenden toch nog aan het werk. Aan de andere kant ben ik wel flexibel en kan ik op school bij mijn zoontje helpen als dat nodig is.

Welke hobby’s of activiteiten helpen je om stress en de druk van je werk te verminderen?

Bezoek aan Linda, erop uit met de kinderen, knuffelen met de kinderen, sporten.

Heb je specifieke adviezen voor mensen die overwegen om in de juridische wereld te stappen?

De praktijk is een stuk leuker dan het theoretische gedeelte; hou vol! En ga vooral stagelopen om te kijken waar jouw interesses liggen.

Kun je vertellen over een moment in je carrière waar je trots op bent?

Het verkrijgen van een verblijfsvergunning voor twee minderjarige jongens die hier onbegrepen werden en vreselijke dingen hadden meegemaakt. Het heeft me verschillende jaren gekost maar uiteindelijk is het gelukt!

Heb je bepaalde ethische principes of waarden die je leidraad vormen in je werk als advocate?

Ik probeer toegankelijk te zijn en mensen te behandelen zoals ik zelf ook behandeld zou willen worden. Geen nummer, geen zaak, maar de mens erachter. En voldoende tijd te nemen voor iedereen. Het gaat immers om iemand zijn toekomst; mag iemand in Nederland blijven of naar Nederland komen? Er staat zoveel op het spel, dat moet je je goed realiseren.

Wat hoop je te bereiken en bij te dragen aan de juridische wereld in de toekomst?

Rechtvaardige kansen voor mensen die opzoek zijn naar een veilige plek.

Wil je meer weten over het werk dat Claudia doet? Volg haar op Instagram, TikTok of lees de blogs op haar website.
De foto’s zijn aangeleverd door Claudia.

Je wilt dit vast ook lezen..