Ontdoe je mee? Deze challenge is voor de meesten bijna onmogelijk te doen. Hoe breng jij het er vanaf?
Er zijn mensen die dit lezen en lachend hun schouders ophalen. Is dit een challenge dan, een hele dag niks doen?
Zelf ken ik een paar mensen die nietsdoen tot een soort kunst hebben verheven en bijna elke ouder van een tiener kent dit fenomeen ook. Voor deze mensen is het geen enkel probleem een dag of zelfs meerdere dagen niksend door te brengen.
De door denkers onder ons, beginnen meteen te malen. Niks doen, ontdoen? Als in helemaal niets? Mag je op zo een dag alleen doodstil liggen en ademhalen? Een boek lezen? T.V. kijken? Weer anderen hebben misschien een agenda nodig om zo een dag te plannen.

“Sometimes I sit and think. And sometimes I just sit.”

Deze woorden kwamen van een 81-jarige Schot die zijn vader citeerde. Die vader was ver in de 90 toen hij overleed. Zijn relaxte levensstijl heeft daar zeker bij geholpen. En ook de zoon met zijn 81 doet het goed. Natuurlijk heeft hij wat vervelende kwaaltjes zoals versleten knieën. Hoort er bij, vindt hij. De levenslust en rust die deze man uitstraalt inspireert mij.

Ontdoe. Sometimes I sit and think, sometimes I just sit.
Foto: Pexels

Ik ontdoe dus ik besta.

Een dagje niksen is goed voor je.

In een tijd waarin we altijd bezig zijn en denken nuttig te moeten zijn kan het behoorlijk lastig zijn om te ontdoen. Er is immers altijd wel iets te doen thuis. Ik ga er dus wel vanuit dat je jouw dag niks doen plant op een dag dat je niet hoeft te werken hè. Ik wil geen lange lijst met klachten van werkgevers bij de reacties zien.
Als je aan het niksen bent krijgen de hersenen genoeg tijd om goed na te denken over lastige kwesties. Jouw creatieve brein krijgt volop ruimte voor nieuwe ideeën. Lichaam en geest krijgen rust en dat is hard nodig in deze tijd waarin stress en burn out steeds vaker voorkomt.

Ja maar …

Ik kan moeilijk helemaal niets doen. Mijn kinderen en huisdieren hebben verzorging nodig. En de plant van de buurvrouw ook!
Natuurlijk hoef je niet de hele dag helemaal niets te doen. Sommige dingen moeten nou eenmaal, zelfs als je een dag rustig aan gaat doen. Kijk vooraf wat je die niksdag allemaal moet doen. Zijn het echt dingen die jij alleen kan doen? Kan iemand anders wat taken van je overnemen voor een keer? Doe wat je echt moet doen en neem de rest van die dag vrij. Echt vrij, dus ook geen kleine tussendoor klusjes.

Ontdoe mee, een dag niksdoen is goed voor je.
Foto: Karolina Grabowska from Pexels

Gelukt! Het staat in de agenda. Ik (ont)doe mee!

Is het na veel wikken en en wegen gelukt om een datum tussen vandaag en volgende maand te plannen dan komt de grootste uitdaging. Laat die datum leeg!
Ga op die dag genieten van de dingen die je uitstelt voor als je ooit een dag vrij bent. Of ga zitten en kijk naar buiten.
En vooral, geniet van die dag. Zeker als je iemand bent die met veel moeite een dag vrij heeft kunnen maken voor zoiets belangrijks als rust nemen.

Je wilt dit vast ook lezen..