Gezondheid

Havermelk – Maak het lekker zelf!

Natuurlijke en gezonde alternatieven voor traditionele zuivelproducten winnen steeds meer aan populariteit, en havermelk is daar geen uitzondering op. Het is verbazingwekkend dat overheden soms vreemde beslissingen nemen, zoals het plaatsen van haverdrank onder de suikertax voor frisdrank.
Waarom is havermelk goed voor je en hoe kan je het gemakkelijk zelf maken.

Deo maken zonder enge toevoegingen

Weet je dat er in de meeste deo’s aluminium bestanddeeltjes zitten? Deo zonder chemicaliën maak je gewoon zelf!

Havermelk: Geen Frisdrank Het is geen frisdrank, maar het wordt toch beïnvloed door de suikertaks. Dit lijkt een bijzondere keuze van de overheid te zijn, aangezien het meer op zuivel lijkt dan op een suikerhoudende frisdrank.

Lager Suikergehalte Een van de voordelen van havermelk is dat het aanzienlijk minder suiker bevat dan frisdrank en zelfs gewone koemelk. Dit maakt het een gezonde keuze voor iedereen die zijn suikerinname wil verminderen.

Milieuvriendelijk Havermelk is ook veel beter voor het milieu dan traditionele zuivelproducten. De productie ervan vereist minder land en water, wat de druk op het milieu vermindert. Bovendien draagt het bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Dierenwelzijn Als je begaan bent met dierenwelzijn, is havermelk een vriendelijkere keuze dan koemelk. Er komen geen dieren aan te pas bij de productie van dit drankje, in tegenstelling tot zuivelproducten.

Zelf Havermelk Maken

Het goede nieuws is dat je havermelk heel eenvoudig zelf kunt maken. Hier is een basisrecept:

Ingrediënten:

1 kopje havervlokken

800 ml water

Bereidingswijze:

Week de havervlokken een nacht in wat water.

Giet de havervlokken af en doe ze samen met 800 ml vers kraanwater in een blender.

Blend het geheel tot het een melkachtige consistentie heeft.

Giet de melk door een zeef om eventuele resterende vlokken te verwijderen.

Bewaar in de koelkast (hooguit 3 dagen).

Variatie met Smaak Wil je jouw havermelk een smaakje geven? Probeer dan een snufje zout, kaneel, vanillepoeder of kardemom toe te voegen voor een verrassende twist.
Opschuimen voor in de koffie? Dat kan als je een druppeltje olijfolie of kokosolie toevoegt. Door het vetter te maken kan het schuimen.

zelf empathie

Soywax geurkaarsen maken, leuk voor een regenachtige dag.

Zoals je ziet, is havermelk een gezond, milieuvriendelijk alternatief voor traditionele zuivelproducten. En het beste van alles is dat je het eenvoudig thuis kunt maken en aan je eigen smaak kunt aanpassen. Geniet van je zelfgemaakte drank en draag bij aan een gezonder, duurzamer toekomst!

Foto’s: Chevanon Photograpy@Pexels

Je wilt dit vast ook lezen..